2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Megfogta az esõ az aratókatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-14 12:42:08
A világon valaha mért gabonatermések közül a második legnagyobb az idei.

A 24. órában jött az esõ, hiszen még a kövér hajdúsági földeken is ott tartottak a növények, hogy néhány nap és minden tönkremegy – sûrítette össze egyetlen mondatba a minapi határszemlén tapasztaltakat Örvendi László hajdúszoboszlói gazda, a Magosz megyei elnöke.
Többre számítottak

– A világon valaha mért rekord búzatermések közül az idei a második legnagyobb, ami közel 700 millió tonna kenyérnek valót jelent. Ez máris magyarázatot ad arra, hogy a tõzsdéken miért alacsonyabbak a gabona-jegyzési árak, mint amekkorára a gazdák esetleg számítottak – ezt már Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója fogalmazta meg.

A szakember (aki egyébként a Magyar Gabonaszövetség elnöke is) hozzátette, hogy az 1,1 millió hektáros búza-vetésterületrõl hozzávetõleg ötmillió tonna termés remélhetõ, aminek a fele exportra megy. Hajdú-Biharban 77 ezer hektáron termett az idén búza, az átlagos hozam 4,7-4,8 tonna körül várható, ami jó.

– A kenyérgabonának a betakarítás elõtti stádiumban már nem igazán tesz jót, ha két napi száraz idõ után két napig esik az esõ, majd újabb két nap kánikula következik – mondta Lakatos Zoltán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!