2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A 3 legdurvább rákkeltõ anyagForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-14 17:37:15
Az élelmiszerek csomagolásán lévõ genetikailag módosított felirat vagy az E-számok gyanúsak lehetnek. Tudj meg többet a veszélyes anyagokról!

A civilizált ember egyre jobban eltávolodik a természettõl. Ez leginkább a modern táplálkozáson és az élelmiszerek elõállításán látszik. Talán te is egyre több mesterséges édesítõszert, színezéket veszel magadhoz, és legtöbbjükrõl azt sem tudod, hogy milyen egészségkárosító hatásai lehetnek.

K-aceszulfám

Egy bonyolult vegyi eljárás során állítják elõ az E 950 jelû, K-aceszulfám nevû édesítõszert. Felhasználási köre igen kiterjedt: alkalmazzák cukormentes és alkoholos italok édesítéséhez, csokoládékhoz, rágógumikhoz, valamint gyümölcs- és zöldségkonzervek elõállítása során is.

Elõnye, hogy nem fényérzékeny, és csak nagyon magas hõmérsékleten kezd el bomlani - így sütött tészták ízesítésére is használható. Külföldi táplálkozási szakértõk azonban sürgetik a betiltását, mivel állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltõnek bizonyul. Mindez elsõsorban nagy mennyiségben jelent veszélyt az emberre nézve: elfogadható napi mennyisége 9,0 mg/kg.

 

A cikk a www.femina.hu oldalon folytatódik »

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!