2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Tovább erõsödött az építõiparForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-16 13:56:17
Májusban 28,7 százalékkal nõtt az építõipari termelés volumene az elõzõ év azonos idõszakához képest mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezõvel kiigazított adatok szerint, míg az év elsõ öt hónapjában a termelés 27,8 százalékkal bõvült 2013 azonos idõszakához mérten - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene májusban 2,2 százalékkal magasabb volt az áprilisinál. Mindkét építményfõcsoport termelése emelkedett: az épületeké 17,0, az egyéb építményeké 40,4 százalékkal.

A KSH tájékoztatása szerint az egyéb építmények jelentõs növekedése, a korábbi hónapokhoz hasonlóan, az ország több területén folyó vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közmûfejlesztések eredménye. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 7,0, az egyéb építményeké 2,1 százalékkal volt magasabb az egy hónappal korábbihoz viszonyítva.

Az építõipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - májusban 15,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése 39,8 százalékkal emelkedett. Az építõipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 27,1 százalékkal nõtt 2013 májusához képest.

A 2014. májusban kötött új szerzõdések volumene 1,1 százalékkal kisebb volt az elõzõ év azonos idõszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdések volumene 20,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerzõdések volumene 13,2 százalékkal haladta meg az elõzõ évit. A májusi bõvülést útépítésekre, és -felújításokra, villamosvonal-építésre, továbbá közmûépítésekre kötött nagy értékû szerzõdések eredményezték.

Az építõipari vállalkozások 2014. május végi szerzõdésállományának volumene 60,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 0,4 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 83,6 százalékkal magasabb volt, mint 2013 május végén - közölte a KSH.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!