2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Diszkó és horogkeresztForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-15 14:34:05
Két roma fiatalember diszkót akart nyitni egy Borsod megyei kisvárosban. Ezt azonban - a roma fiatalokon kívül - senki sem akarta.

A Népszabadság története szerint két roma fiatalember diszkót akart nyitni egy Borsod megyei kisvárosban. Ezt azonban - a roma fiatalokon kívül - senki sem akarta. Olyan szórakozó helyet szerettek volna - mondták el az újság riporterének -, ahová bõrszíntõl függetlenül mindenki bemehet. Erre már évek óta nem volt lehetõségük ugyanis a roma fiataloknak errefelé.

Aztán a település önkormányzata mindenféle adminisztratív eszközzel megpróbálta ellehetetleníteni a diszkó mûködését. Az engedély kiadása után például rendeletet hoztak arról, hogy este 10 után nem lehet hangosan zenélni; így a nyitóbulit rendõrök zavarták szét. Mikor a két fiatalember panasszal élt, azt a választ kapták: a falunak rendre és nyugalomra van szüksége. Rövid és értelmetlennek tûnõ küzdelem után végül a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) állt a diszkó ügye mellé.

Ügyvédei szerint azt a módszert kell alkalmazni Csabáéknak, amit általában a nagy többség alkalmaz a cigányok ellen. Így a múlt hét pénteken a borsodnádasdi diszkóban megalakult a Roma Magyar Baráti Társaság. Az egyesület nem diszkót, hanem zártkörû zenés rendezvényeket szervez, nem belépõdíjat, hanem tagdíjakat szed. És csak azok léphetnek be, akiket a rendezõk beengednek. Így a rendõrök csak házkutatási paranccsal léphetnek be az épületbe. Másnap valaki horogkeresztet festett a diszkó falára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!