2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Elkészült több mint háromezer település esélyegyenlõségi programjaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-17 14:10:59
Elkészült Magyarország több mint háromezer településének helyi esélyegyenlõségi programja – jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az esélyegyenlõségi programok a Türr István Képzõ és Kutató Intézet (TKKI) – az Emmi felnõttképzési és módszertani háttérintézménye – gondozásában készültek el, európai uniós támogatással. A projekt költségvetése 1,2 milliárd forint volt.

A sajtótájékoztatón Czibere Károly kiemelte: korábban is készítettek az önkormányzatok idõsügyi vagy éppen ifjúságügyi stratégiát, de a most elkészült helyi esélyegyenlõségi programok komplexitására korábban nem volt példa.

Az önkormányzatok igyekeztek komolyan venni a feladatot, közelmentek a problémákhoz, nehézségekhez és korábban nem látott intenzitással térképezték fel az erõforrásokat, lehetõségeket, kapcsolatrendszereket – jegyezte meg.

Elmondta, a helyi programok nem szorítkoznak kizárólag az önkormányzatok saját szociális intézményrendszereire, hanem feltérképezik a civilek, egyházak programjait, azok eredményét, és azt, hogy azok miképpen építhetõek be az önkormányzati programokba.

Az államtitkár hangsúlyozta: a programok tükrözik a társadalmi problémák kezelésének új módját, vagyis azt, hogy “közel kell menni a problémákhoz”, azokat a maguk komplexitásában kell kezelni, és ágazatközi párbeszéden alapuló segítséget kell nyújtani.

Jelezte: a korábbiakhoz képest nem csak az a feltétele a hazai és uniós fejlesztési források elérésének, hogy rendelkezzen ilyen programmal az önkormányzat, de folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy a programok, amelyekhez az önkormányzatok forrást igényelnek, mennyire illeszkednek a helyi esélyegyenlõségi programokhoz.

Czibere Károly kiemelte: a programok öt évre készültek, de kétévente felül kell vizsgálni azokat, így folyamatosan nyomon követhetõ, hogy “az önkormányzat mennyire csak a papírnak dolgozott” és mennyire elkötelezett a célok megvalósításában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a programnak legalább olyan fontos része a kiértékelés, visszacsatolás, mint az elkészítés, mivel az értékelés során dõl el, melyek azok az önkormányzati tervek, amelyek valóban eredményre vezettek.

Hozzátette: ezeket “árgus szemekkel” kell figyelniük a szakpolitikusoknak, mert ezek hasznosítása országos közpolitikai jelentõséggel bír. Emlékeztetett arra: több olyan felzárkózási program indult az elmúlt négy évben, amely ilyen helyi kísérletekbõl nõtt ki.

A TKKI 2012 szeptembere óta nyújt támogatást a helyi önkormányzatoknak abban, hogy elkészítsék helyi esélyegyenlõségi programjaikat, és felkészíti a kormányhivatalokat a programok nyomon követésére.

Az önkormányzatok az esélyegyenlõségi programokban feltárták a célcsoportok (mélyszegénységben élõk, romák, gyerekek, nõk, idõsek, fogyatékossággal élõk) helyzetét, majd a helyi civil szervezetekkel, egyesületekkel, alapítványokkal együttmûködve célcsoportonként különbözõ intézkedési terveket dolgoztak ki.

A programban 100 mentor illetve asszisztens segítette a részt vevõ 3147 települést az esélyegyenlõségi programok elkészítésében, július közepéig 3078 település készítette el programját, 3008-at pedig már az önkormányzatok el is fogadtak.

A programban egyelõre különbözõ okok miatt körülbelül 30 önkormányzat nem vett részt – például forráshiány okán vagy azért, mert más okból nem kívánnak részt venni pályázatokon -, ám bármikor csatlakozhatnak és megalkothatják helyi esélyegyenlõségi programjukat a TKKI mentorinak segítségével.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!