2024. április 24. Szerda, György.
 
Geotermikus energiát használ majd a gyõri AudiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-17 14:45:46
Geotermikus energiával látja el jármû- és motorgyárát a jövõ év végétõl az Audi Hungaria Motor Kft. A két kilométer mély kutat Gyõr és Pér között fúrják, az abból nyert százfokos vizet pedig a hõenergia kinyerése után visszanyomják a mélybe.

A jelenlegi vizsgálati adatok alapján, a Péren megtermelt geotermikus energiával a vállalat teljes hõenergia felhasználásának hatvan százalékát tudják majd kiváltani, mondta Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetõ elnöke. Hozzátette: a projektbõl évente 82 gigawattóra energiamennyiséget remélnek, s ezzel valamennyi csarnokot és irodaépületet fûteni tudják majd.

A rendszert négy kútra tervezték, ebbõl kettõ termelõ, kettõ pedig úgynevezett visszasajtoló rendszerû, mondta Tóth Péter, a kivitelezõ PannErgy Nyrt. vezérigazgatója. Hozzáfûzte: a Gyõr-Pér közötti körülbelül tíz kilométeres távolságot távvezeték szakasszal kötik majd össze, s ez fogja biztosítani az Audi részére a gyártás során felhasználható hõt, a nyári idõszakban pedig a melegvíz ellátást.

PannErgy Csoport egymilliárd forintnyi vissza nem térítendõ támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának pályázatán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!