2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Felvételi – Egy hét múlva hozzák nyilvánosságra a felsõoktatási ponthatárokatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-17 15:19:36
Jövõ csütörtökön hozzák nyilvánosságra az idei felsõoktatási felvételi ponthatárokat. A fõvárosban ismét megrendezik a Pont Ott Partit, amelynek ezúttal a Semmelweis Egyetem lesz a házigazdája.

A ponthatárok kihirdetése elõtti órákat a Dr. Koltai Jenõ Sportközpontban dumaszínházas elõadók, koncertek, nyereményjáték, elõadások és sportprogramok színesítik. Szó lesz az ösztöndíj-lehetõségekrõl, arról, hogy mennyibe kerül ma hallgatónak lenni, és hogy kik a legsikeresebbek a diplomások közül – olvasható a szervezõk MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az idén 106 056 fiatal jelentkezett a felsõoktatásba (ez a szám tavaly 95 445 volt): 69 727-en alapképzésre, 9763-an osztatlan képzésre, 21 595-en mesterképzésre, 4971-en felsõoktatási szakképzésre. Állami ösztöndíjas képzésre 91 737-en, önköltséges képzésre 14 319-en adtak be kérelmet. Az elõzõ évhez képest növekedés volt megfigyelhetõ meg minden képzési területen. összesen 358 ezer felsõoktatási helyre jelentkeztek, egy jelentkezõ pedig átlagosan 3,4 jelentkezést adott be.

Növekedés volt megfigyelhetõ a tavalyi évhez képest minden képzési területen. A kerekített adatok szerint agrárképzésre 6, bölcsészettudományira 8, gazdaságtudományira 16, informatikaira 7, jogira 5, közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területre 5, mûszakira 16, mûvészetire 4, mûvészetközvetítési területre 1, orvos- és egészségtudományira 9, pedagógusképzésre 11, sporttudományi és társadalomtudományi területre egyaránt 4-4, természettudományi képzésre pedig 3 százalék jelentkezett. A pedagógusképzésre felvételizõk aránya 2010-hez képest 5-rõl 11 százalékra emelkedett, ami összefüggésbe hozható a pedagógus életpályamodell bevezetésével és a bérrendezés beindításával.

A népszerûségi listán elsõ helyen a gazdálkodás és menedzsment képzés áll, ezt követi a gépészmérnöki, a jogász, a mérnökinformatikus és az óvodapedagógus képzés.
Mesterképzésre 2700-zal, a felsõoktatási szakképzésre pedig 1300-zal jelentkeztek többen, mint tavaly.

A legkedveltebb képzõhely – több mint 22 ezer felvételizõvel – az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), második helyen, 14 ezer jelentkezõvel a Szegedi Tudományegyetem végzett, de az óriási túljelentkezés miatt magas pontszámokra kel számítani a Semmelweis Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!