2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
9,6 százalékkal nõtt az ipari termelésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-17 15:40:33
Címkék: Bihari hírek
Az exportértékesítés 10, a belföldi 2,2 százalékkal emelkedett májusban. Az adatok megegyeznek a július 4-én közölt elõzetesekkel.

Az ipari termelés volumene májusban 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az export értékesítés 10, a belföldi 2,2 százalékkal emelkedett - jelentette hétfõn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel, az adatok pedig a július 4-én közölt elõzetesekkel. A termelés bõvüléséhez elsõsorban a jármûgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatokon kívül az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá - közölte a KSH.

Az elõzõ hónaphoz, áprilishoz mérve az ipari kibocsátás 1,0 százalékkal csökkent májusban. A termelés az év elsõ öt hónapjában 9,0 százalékkal magasabb volt, mint az elõzõ év azonos idõszakában. Az ipari export az év elsõ öt hónapjában 11,2 százalékkal, májusban 10,3 százalékkal bõvült 2013 azonos idõszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselõ jármûgyártás kivitele májusban 21,3 százalékkal nõtt.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 9,9 százalékkal emelkedett.Az ipar belföldi értékesítése januármájusban 0,4 százalékkal mérséklõdött, májusban 4,2 százalékkal nõtt 2013 azonos idõszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai májusban 2,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 májusában a feldolgozóipar termelése 10,6 százalékkal emelkedett, míg a csekély súlyú bányászaté 15,8 százalékkal visszaesett 2013 májusához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gõzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,9 százalékkal csökkent az egy évvel ezelõttihez viszonyítva. Májusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül csak háromban regisztrált termeléscsökkenést a KSH, a többi alágban 3,5 és 27 százalék közötti volumenbõvülés figyelhetõ meg az elõzõ év azonos hónapjához képest.

A jelentõsebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés csaknem három tizedét adó jármûgyártás kibocsátása 23,9 százalékkal emelkedett. Az alág domináns szakágazatában, a közúti gépjármû gyártásában ennél is magasabb, 35 százalékos volumennövekedést mért a statisztikai hivatal.

A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselõ élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a termelésbõl több mint egytizeddel részesülõ számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 9,0 százalékkal bõvült, ehhez elsõsorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának jelentõs növekedése járult hozzá - közölte a KSH.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal nõtt a közepes súlyú kokszgyártás, kõolaj-feldolgozás kibocsátása, amelyben nagyrészt az igen alacsony bázis hatása játszott szerepet. Az év eleje óta jól teljesít a legkisebb súlyú alág, a textília, ruházat, bõr és bõrtermék gyártása. A termelés májusban 15,7 százalékkal emelkedett, kizárólag a külpiaci eladások kedvezõ alakulásának köszönhetõen - mutatott rá a KSH. Kéthavi növekedés után csökkent a gyógyszergyártás kibocsátása. A termelés az alágak közül a legnagyobb mértékben, 8,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a külpiaci kereslet erõteljes visszaesése miatt.

Májusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 14 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 15,6 százalékkal, az új exportrendelések 13,7 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 19,2 százalékkal haladta meg az elõzõ év májusit. Az év elsõ öt hónapjában 2013 azonos idõszakához viszonyítva az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 6,8 százalékos bõvülése a legalább 5 fõt foglalkoztató vállalkozások körében 2,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Január-májusban Magyarország minden régiójában nõtt az ipari termelés az elõzõ év azonos idõszakához képest. A legnagyobb mértékû, 20,3 százalékos volumenbõvülést a Nyugat-Dunántúlon regisztrálta a KSH, a többi régióban 4,7 és 12,3 százalék közötti növekedést mértek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!