2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Hõség – A meteorológiai szolgálat hét megyére és Budapestre adott ki másodfokú figyelmeztetéstForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-18 15:37:29
A nagy hõség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hét megyére és Budapestre adott ki másodfokú figyelmeztetést péntekre. Ezzel együtt viszont több megyében felhõszakadásra is figyelmeztetnek.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzés szerint a napi középhõmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Gyõr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint a fõváros területén, ezért ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A felhõszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Somogy és Tolna megyére elsõfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken arra is készülni kell, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idõ alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Az elõrejelzés szerint pénteken a nappali órákban képzõdõ a fátyol- és gomolyfelhõk mellett sok lesz a napsütés. Elsõsorban a délutáni, esti órákban szórványosan várható záporesõ, zivatar. Napközben többfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon helyenként megerõsödik a szél. A zivatarok környékén viharos széllökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb hõmérséklet általában 15-20 fok között, a legmagasabb hõmérséklet pedig 28-32 fok között valószínû.

A tartós kánikula miatt péntek 0 órától vasárnap éjfélig hõségriasztást rendelt el az országos tiszti fõorvos.

Az ÁNTSZ és az Országos Meteorológia Szolgálat hõség miatti figyelmeztetésének különbözõ kritériumai vannak. A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkezõ veszélyes idõjárási jelenségek esetén – például heves zivatar, jégesõ, viharos szél vagy hófúvás miatt – ad ki. A hõség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhõmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan “csak” figyelmeztetés lehet érvényben. Citromsárga, vagyis elsõfokú, ha egy megyében a napi középhõmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhõmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. Piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhõmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Az ÁNTSZ szintén három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az elsõ fokozat, a figyelmeztetõ jelzés, amely azt jelzi, hogy egy napig a napi középhõmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, ha a középhõmérséklet várhatóan legalább három egymást követõ napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghõmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hõhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

Az országos tiszti fõorvos harmadfokú jelzése a hõségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai elõrejelzések szerint legalább három egymást követõ napon a napi középhõmérséklet eléri a 27 fokot. Ez az errõl szóló kormányrendelet szerint rendkívüli idõjárási helyzetnek számít, és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!