2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Önkormányzat 2014 – Nem október 5-én lesz a választásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-04 11:19:29
Biztosan nem az elsõ lehetséges idõpontban, október 5-én lesz az önkormányzati választás, ehhez ugyanis Áder János köztársasági elnöknek csütörtök éjfélig ki kellett volna írnia a választást.

Az alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani. A választási eljárásról szóló törvény szerint a választást úgy kell kitûzni, hogy a szavazás napja vasárnapra essen.

Idén októberben négy vasárnap lesz: 5-én, 12-én, 19-én és 26-án.

A választási eljárási törvény szerint az önkormányzati választás napjának a kitûzés napját követõ 80. és 100. nap közé kell esnie. Az október 5-i idõponthoz június 27. és július 17. között kellett volna kiírnia a köztársasági elnöknek a választást.

Amennyiben az államfõ úgy dönt, hogy az õszi önkormányzati választást október 12-re tûzi ki, akkor erre július 24-én éjfélig van lehetõsége. Ha azonban úgy dönt, hogy október utolsó vasárnapján legyen a szavazás, és a lehetséges száz nap helyett csak a voksolás elõtt 80 nappal tûzi ki a választást, akkor erre egészen augusztus 7-én éjfélig lehetõsége van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!