2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Kis benzinmotorokat gyárt az Opel SzentgotthárdonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-20 05:22:17
Megkezdõdött az Opel szentgotthárdi gyárában a kis hengerûrtartalmú benzinmotorok sorozatgyártása, amely az új Flex motorgyár fõ terméke lesz. Ezzel teljessé vált a termékpaletta a mintegy 700 millió eurós beruházással épült gyárban, amely 2013 elején kezdte meg a termelést.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán, Szentgotthárdon a gyártásindító ünnepségen hangsúlyozta: a mostani beruházás is azt bizonyítja, hogy jó döntés volt Magyarország újraiparosítása. Az Opel beruházása erõsíti a magyar gazdaságot, hiszen további cégek elõtt nyitja meg a fejlõdés lehetõségét. Az Opel beszállítóinak 46 százaléka magyar - tette hozzá. Az Opel 1,4, 1,6 és 1,8 literes benzin- és dízelmotorok gyártására hozta létre a Flex motorgyárat 650 ezer darabos kapacitással. A tervek szerint a termelés 2016-ra eléri az 560 ezer darabot, ennek több mint a fele kis benzinmotor lesz.

Az államtitkár elmondta: Magyarország az európai jármûgyártás egyik fellegvára lett, 712 vállalkozás tevékenykedik a jármûiparban, az ágazatban 126 900-an dolgoznak, a munkahelyek száma 14 900-zal nõtt. A jármûipar adja a feldolgozóipar kibocsátásának 28 százalékát, az ágazat cégei termékeik 93 százalékát exportálják, és ez a magyar termékexport több mint 20 százalékát teszi ki. Kitért arra, hogy a General Motors európai érdekeltségének magyarországi beruházása már eléri az 1,5 milliárd eurót. Hozzátette: az Opel legutóbbi beruházásával 1500-ra nõ a munkahelyek száma a szentgotthárdi gyárban.

Az ünnepségen a General Motors alelnöke, Joachim Koschnicke arról beszélt, hogy a motorgyár az Opel stratégiájának kulcsfontosságú eleme, 2017-tõl az Opel jármûveibe a legtöbb motort itt fogják gyártani. Jelezte: céljuk, hogy az Opel még ebben az évtizedben újra nyereséges legyen, részesedése az európai piacon elérje a 8 százalékot. Hangsúlyozta: az Opel otthon érzi magát Magyarországon, kulcsfontosságú partner akar lenni a magyar gazdaság növekedésében. A kis benzinmotorokból az idén mintegy 12 000 darabot gyártanak, az elsõ teljes évben pedig 14 000 darabot. Az idén a motorgyár összesen 107 000 darab motort bocsát ki.

Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezetõ igazgatója újságíróknak elmondta: a kis benzinmotorokat a Corsa és az Adam modellekbe szerelik majd, ebben a szegmensben jelentõs növekedésre számít a cég. Beszámolt arról, hogy az idén az elsõ félévben a magyarországi összesített új autó piacon több mint 5000 Opelt adtak el, a márka eladása 68 százalékkal bõvült az elõzõ évhez képest. Várakozásaik szerint az idén a magyar piac bõvülése folytatódik, 80 000 fölé emelkedhet az új eladott személygépkocsik és kishaszongépjármûvek száma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!