2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV elleni védõoltásátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-20 05:36:47
Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV (humán papillomavírus) elleni védõoltását – hangzott el csütörtökön az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) a méhnyakrák elleni védelemrõl tartott háttérbeszélgetésen.

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának epidemiológus fõorvosa elmondta: a HPV elleni védõoltást a 12. életévüket betöltõ lányoknak térítésmentesen biztosítják. A vakcinát az iskola-egészségügynek kötelessége felajánlani, de a szülõk és a gyerekek döntenek arról, hogy igénybe veszik-e. A szükséges – szigorú kritériumoknak megfelelõ – oltóanyag már megvan, szeptemberben kezdik kiszállítani az iskolákba. Az elsõ dózist októberben, a másodikat jövõ áprilisban kaphatják meg a lányok.

A fõorvos kitért arra is, hogy az iskola-egészségügyi szolgálat már június végén kapott tájékoztatást az oltásról, és a jövõ hónapban további információkkal segítik õket. Augusztus végén a védõnõk és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ segítségével gyûjtik majd össze a lehetséges oltandókat, köztük a magántanulókat, valamint az egyházi vagy alapítványi iskolák diákjait is. Ezzel együtt a szülõknek, gondviselõknek levélben küldenek tájékoztatást, mellékelve a kitöltendõ nyilatkozatot.

Az OEK fõorvosa kérdésre válaszolva elmondta, hogy térítésmentesen csak a hetedik osztályos, 12. évüket betöltött lányok kaphatják meg az oltást, de gyógyszertárban is megvásárolható lesz.

A szakemberek szerint a leghatásosabb, ha a szexuális élet megkezdése elõtt kapják meg a lányok az oltást, ugyanakkor hozzátették: bármilyen életkorban be lehet adatni.

Oroszi Beatrix, az Országos Tisztifõorvosi Hivatal fõosztályvezetõje azt mondta: céljuk, hogy minden lány megkaphassa az oltást. A szakember elmondta, hogy Európában Magyarországgal együtt húsz országban vezették be az oltást, de az Egyesült Államokban és Kanadában is sikerrel alkalmazzák a vakcinát.

Oroszi Beatrix ismertette: a méhnyakrák olyan rosszindulatú megbetegedés, amelynek hátterében a HPV áll. A szexuálisan aktív nõk 50-80 százaléka átesik ilyen fertõzésen, így szinte az összes nõ kockázatnak van kitéve. A HPV-fertõzésnek ráadásul nincsenek tünetei, sokáig lappanghat a szervezetben, sok év eltelhet, mire kóros elváltozás alakul ki. Ugyanakkor a nõk többségénél nem alakul ki kóros elváltozás vagy méhnyakrák – hangsúlyozta.
A HPV-nek több mint száz típusa ismert. Az önkéntesen és térítésmentesen igénybe vehetõ vakcina elsõsorban azon két HPV-típus ellen véd, amely a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozzák – ismertette.

Oroszi Beatrix azt is elmondta, hogy Magyarországon a 15 és 44 év közötti nõk körében a második leggyakoribb daganattípus, a méhnyakrák miatti halálozás több mint két és félszerese az európai átlagnak. Magyarországon 2008 és 2012 között évente átlagosan 407-en haltak meg méhnyakrák következtében, pedig a betegség megelõzhetõ és – ha idõben felfedezik – gyógyítható. Magyarországon 2008 és 2012 között évente átlagosan 1490 új méhnyakrák-megbetegedést diagnosztizáltak, és évente átlagosan 407 nõ halt meg emiatt, pedig a betegség megelõzhetõ és – ha idõben felfedezik – gyógyítható. A korai felismerés kulcsa pedig szûrés.

Kovács Attila, helyettes országos tiszti fõorvos kiemelte: a védõoltás eddig csak a fertõzés elleni küzdelem egyik módszere volt, most itt van a lehetõség, hogy rákot elõzzünk meg vele. Mivel csak 2006-ban kezdték el a HPV elleni oltás beadását, még nincsenek arra vonatkozó adatok, mennyi idõre nyújt védettséget, de az is lehet, hogy élethosszig tart a hatása – mondta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!