2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hitelkártya: mit titkolnak a magyar bankok?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-20 05:51:29
Habár tudatos használattal éves szinten több tízezer forintot is spórolhatunk a hitelkártyákkal, a bankok mégsem hozzák szívesen nyilvánosságra, hogy az ügyfelek hány százaléka tudja kihasználni a plasztik nyújtotta elõnyöket

A pénzintézetek többsége üzleti titokként kezeli ezeket az adatokat. A többi banktól kapott válaszok alapján nem véletlen: ezek szerint az ügyfelek többsége nem tudja kamatmentesen használni a plasztikot.

Elsõ ránézésre a hitelkártya egy remek terméknek tûnhet: a fizetésünk két-háromszorosát is megítélheti nekünk a bank, ezt a pénzt pedig kamatmentesen használhatjuk akár 45-51 napig is. Mégis, a bankok többsége - üzleti titokra hivatkozva - nem nyilatkozik szívesen arról, hogy ügyfeleik mennyire használják tudatosan a kártyát. A Citibank és az Erste Bank például egyáltalán nem kívánt adatokat kiadni arra vonatkozóan, hogy hányan vannak, akik mindig határidõre fizetnek, vagy hogy átlagosan mekkora hitelkerettel rendelkeznek az ügyfelek.

Kevesen fizetik vissza a teljes tartozásukat idõre

Ugyanakkor az UniCredit Bank válaszából annyi kiderült, hogy ügyfeleik átlagos hitelkerete 400 ezer forint, melynek körülbelül 45-50 százalékát használják ki. Viszont azoknak az aránya alacsony, akik a havi költés egyenlegét a kamatmentes idõszakban mindig teljes mértékben visszafizetnék. A CIB Bank is úgy tájékoztatta lapunkat, hogy "ügyfeleik többsége él a hitelkártya nyújtotta rugalmas fizetési lehetõséggel". Azaz, hogy választásuk szerint fizethetnek egy összegben vagy havonta változó összegû részletekben is. A Raiffeisennél pedig fõleg a karácsonyi idõszakot követõen tapasztalják úgy, hogy kevesebben fizetik egy összegben a tartozásukat, míg a többi hónapban változó az ilyen törlesztések aránya.

De mik is lehetnek a hitelkártyák legnagyobb buktatói?

Elõször is, a 45-51 nap kamatmentesség csak arra az esetre vonatkozik, ha a fizetési határidõig az utolsó fillérig rendeztük a tartozásunkat, máskülönben a teljes kintlévõségre felszámolják a kamatot...valamint a több ezer forintos késedelmi díjat, ha nem fizettük be legalább a minimum fizetendõ összeget. Ha legalább a kintlévõség 3-5 százalékát (banktól függõen) minden hónapban befizetjük, akkor a tartozásunkat akár éveken keresztül is görgethetjük magunk elõtt. (Valamint a jól hangzó 45-51 napos kamatmentesség valójában arra a költésünkre vonatkozik, amit az elszámolási idõszak elsõ napján végeztünk. Ha számlazárás elõtt pár nappal vásárolunk, akkor körülbelül csak a fizetési határidõig, azaz 15-21 napig lesz kamatmentes az az összeg.)

Ugyanakkor a kamat éves szinten átlagosan 40 százalék körül mozog, ami hónapok alatt egy több tíz-, vagy százezer forintos tartozásnál bizony tetemes összegeket emészthet fel. Ezen felül sokszor olyan díjak is megjelenhetnek a számlakivonaton, amire nem is számítanánk: sok pénzintézet néhány száz forintot terhel be minden egyes csekkes vagy bankfióki befizetés után. Ráadásul a különbözõ befizetési módok esetén eltérõ lehet a befizetési határidõ is. Elõfordulhat, hogy csekkes befizetésnél a feladás dátuma számít, azonban átutalásnál a beérkezés ideje. Így pedig könnyen kicsúszhat a határidõbõl az, aki az utolsó pillanatra hagyja a számla rendezését.

Sokan belefuthatnak abba a hibába is, hogy készpénzt vesznek fel a hitelkártyáról. Ez nemcsak az igen borsos díja miatt nem javasolt, hanem mert ebben az esetben a kamat a készpénzfelvétel pillanatától ketyeg a kivett összegre. Érdemes ugyanezt szem elõtt tartani az olyan tranzakciók esetén, amik készpénzfelvételnek minõsülnek, például a postai fizetéseknél.

Ahogy az elõzõ cikkünkben közölt gyûjtésünkbõl is kiderült, a pénzvisszatérítések sokszor limitálva vannak. Azaz hiába költünk el a kártyával több százezer forintot, jellemzõen csak 30-50 (esetleg 100) ezer forintos határig kapunk vissza pénzt. Tehát ennyit érdemes elkölteni a kártyáról ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki a visszatérítésekbõl. Egyébként sem érdemes "kicentizni" a keretünk kihasználást, ugyanis a késedelmi díjhoz hasonló nagyságú, három-négyezer forintos hitelkeret-túllépési büntetést fizethetünk akkor, ha többet költünk a megállapított keretünknél. Ezt pedig a pénzintézetek többsége nem korlátozza. Ha nem követjük mindig nyomon a tranzakcióinkat, és nem vesszük észre, hogy idõközben beterhelõdött például az éves kártyadíj, és tovább költekezünk, akkor könnyen érhet minket meglepetés a következõ számlakivonat áttekintésekor.

Láthatjuk tehát, hogy számos olyan kisebb-nagyobb buktatója van a hitelkártyáknak, amelyeken könnyen elcsúszhatunk. És a bankok válaszaiból (vagy éppen azok hiányából) arra következtethetünk, hogy sokan el is csúsznak. Természetesen ez nem törvényszerû, és ahogy elõzõ írásunkban bemutattuk, tudatos használattal valóban tízezrekkel több maradhat a zsebünkben.

Erre érdemes nagyon figyelnünk, ha hitelkártyát igénylünk:

  • A kondíciós listákat és a szerzõdési feltételeket átnézve mindenképpen keressük meg, hogy a sárga csekkes vagy bankfióki befizetések után nem számítanak-e fel díjakat. Számos pénzintézetnél ugyanis csak akkor tudjuk ingyenesen rendezni a számlánkat, ha azt elektronikus úton tesszük meg, ellenben akár több száz forintot fizethetünk ki havonta feleslegesen.
  • Ha csoportos beszedési megbízást adunk a számlavezetõ bankunknak, kérdezzük meg, hogy a teljes tartozásunkat fogják vonni következõ alkalommal. Általában ugyanis csak a minimum fizetendõ összeg kerül beállításra, így kellemetlen meglepetésben lehet része annak, aki nem szeretne kamatot fizetni.
  • Mielõtt rábólintanánk a hitelkártyára azt gondolván, hogy legfeljebb majd nem aktiváljuk be vagy visszamondjuk, fussuk át alaposan a szerzõdést, hogy a bank nem fog-e felszámítani díjat azért, ha egy bizonyos idõtartamon belül (jellemzõen fél- egy éven belül) fel szeretnénk mondani a szerzõdést. Ez az összeg ugyanis hét-nyolcezer forint is lehet.
  • Derítsük ki, hogy a bank felszámolja-e a kártyás vásárlások után a tranzakciós illetéket. Az elõzõ listánkban szereplõ hitelkártyák esetében két pénzintézet is beterheli a 0,3 százalékos díjat költéseink után, ami az egy százalékos visszatérítés mértékét rögtön le is csökkenti 0,7 százalékra. Ugyanígy nézzük meg, hogy a bank mekkora összegben maximalizálja a pénzvisszatérítést.
  • Figyeljünk rá, hogy lehetõség szerint csak annyit költsünk el a hitelkártyával, amennyiért egyébként is vásárolnánk készpénzben vagy sima betéti kártyával. Így ugyanis mindig vissza tudjuk határidõre fizetni a kintlévõségeinket, elkerülve a kamat és az esetleges késedelmi díjak felszámítását. Ha csak pár forinttal kevesebbet fizetünk vissza a teljes tartozásunknál, ugyanúgy az egész összegre fog ketyegni a kamat.
  • Ha nem muszáj, hitelkártyánkat soha ne használjuk készpénzfelvételre. Egyrészt, mert így elveszítjük a kártya kamatmentes használatának lehetõségét (a felvétel pillanatától kamatozik az összeg), másrészt az ilyen tranzakcióknak elég magas díja is van. Ugyanez vonatkozik a postai kártyás fizetésekre is.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!