2024. április 24. Szerda, György.
 
Szijjártó: a magyar gazdasági növekedéshez kellenek a külföldi befektetõkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-20 06:05:15
A magyar gazdasági teljesítmény növeléséhez kellenek a folyamatosan fejlesztõ, munkahelyeket teremtõ nemzetközi befektetõk, olyanok, mint a svájci Hoffmann Neopac, a debreceni Tu-Plast Tubusgyártó Kft. anyavállalata – mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Bejelentette: a kormány 300 millió forinttal támogatja a Tu-Plast 4,5 milliárd forintos beruházását, amellyel 59 új munkahely létesül a debreceni gyárban.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2010-ben új stratégiát választott annak érdekében, hogy gazdasága versenyképesebb legyen a válság után.

“Az ország újraiparosításába vágtunk bele azzal a céllal, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja” – mondta.

Szijjártó Péter rámutatott: mára az Európai Unió országai közül Magyarországon a harmadik legnagyobb az ipar hozzájárulása GDP-hez, 4,1 millió ember dolgozik, ami 20 éves foglalkoztatási rekord, és az elsõ negyedévben 3,5 százalékos volt a gazdasági növekedés.

Magyarországot meg kellett újítani, ennek egyik eredménye az új adórendszer, amely a munkát támogatja, átszervezték a felsõoktatást, amely egyre több mérnököt és természettudományos végzettségû szakembert bocsát ki, s német mintára bevezették a duális képzést – sorolta az államtitkár.

A debreceni beruházással kapcsolatban Szijjártó Péter megemlítette, hogy Svájc a hatodik legfontosabb befektetõ Magyarországon 3 milliárd euróval, az elsõ negyedévben 4 százalékkal nõtt a két ország kereskedelmi forgalma.

Mark Aegler, a svájci anyavállalat vezérigazgatója közölte: a most induló és 2015 végére befejezõdõ beruházás során 7 ezer négyzetméteres új csarnokot építenek, két új tubusgyártó gépsort telepítenek, és a jelenlegi 66 millióról 200 millióra növelik a döntõen kozmetikumok csomagolására használt tubusok számát.

A 149 éve alapított, öt svájci család tulajdonában lévõ Hoffmann Neopac AG 2006-ban Debrecen közép-európai központi elhelyezkedése, a költségek alakulása és a szakképzett munkaerõ rendelkezésre állása miatt döntött a magyarországi gyáralapítás, most pedig a fejlesztés mellett.

A jelenleg 110 dolgozót alkalmazó cég bevételei 2013-ban elérték a 3,6 milliárd forintot, ennek 89 százaléka exportárbevétel volt – közölte a vezérigazgató.

Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen gazdaságért felelõs alpolgármestere kiemelte: mára beérett a város új, 1998-ban meghirdetett gazdasági stratégiája, miszerint elsõsorban a magas hozzáadott értéket képviselõ gyártókat és szolgáltatókat támogatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!