2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Visszafordíthatatlan károkat okozhat ez a fertõzésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-20 06:19:07
Hatalmas károkat okoz országszerte a lisztharmatfertõzés, amely fõként a szõlõtermést teszi tönkre. A kórokozóknak kedvezett az enyhe tél, valamint az utóbbi hetek csapadékos idõjárása és a magas páratartalom is. A szekszárdi borvidéken szinte minden ültetvényben megjelent a fertõzés.

Halmosi József családja több mint 50 éve borászkodik Szekszárdon. A város melletti domboldalon 3 hektáron termesztenek kadarkát, kékfrankost, és merlot-t. Jelenleg ebben a térségben a legnagyobb a lisztharmat fertõzöttség.

A védekezést elvégeztük egy bizonyos technológiai elõírás szerint. Szinte napra pontosan tudtunk permetezni. Ennek ellenére olyan súlyos fürtfertõzés lépett fel, amellyel már nagyon nehéz megküzdeni – magyarázta a Híradónak Halmosi József, a Halmosi Pincészet borásza.

Az egri borvidéken is megjelent a lisztharmat. A gazdák idén a tavalyihoz képest csaknem egyharmadával költöttek többet a védekezésre.

Eddig még csak azokon a területeteken találtunk komolyabb mennyiségû lisztharmatfertõzést, ahol esetleg a szomszédban olyan szõlõterület van, amelyet kevésbé mûvelnek vagy esetleg elhagyott ültetvény – mutatott rá Tarsoly József, az Egri Hegyközség hegybírója.

A szakértõk szerint fontos, hogy még a tünetek megjelenése elõtt megkezdõdjön a vegyszeres védekezés, mert ha a lisztharmat kialakul, visszafordíthatatlan károkat okoz.

Szétrepeszti a bogyókat, sérves bogyók keletkeznek, és gyakorlatilag értéktelen lesz. Ha a sérves bogyók belekerülnek a borelõállításra használt mustba, akkor erjedési problémákat és ízbeli problémákat idéznek elõ – hangsúlyozta Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédõ Mérnöki és Növényorvosi Kamara alelnöke.

Az egész Kárpát-medencében komoly problémát jelent a fertõzés. A nagy meleg és a csapadékos idõjárás miatt a Szabadka környéki homokvidéken is megjelent a lisztharmat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!