2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hõség – Vasárnapra az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-20 07:21:59
Vasárnapra már az ország valamennyi megyéjére elsõ-, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hõség miatt.

A meteorológiai szolgálat szombaton az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: vasárnap tovább erõsödik a nappali felmelegedés. A középhõmérséklet általában 24 és 27 Celsius-fok között, fõként északnyugaton, illetve a városokban 27 fok fölött alakul.

Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére citromsárga, vagyis elsõfokú, az ország többi területére narancssárga vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós hõség miatt.

A hõség keddre szûnik meg – írta a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológia Szolgálat és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hõség miatti figyelmeztetésének különbözõ kritériumai vannak. A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkezõ veszélyes idõjárási jelenségek esetén – például heves zivatar, jégesõ, viharos szél vagy hófúvás miatt – ad ki. A hõség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhõmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan csak figyelmeztetés lehet érvényben. A citromsárga az elsõfokú, a narancssárga a másodfokú, a piros a harmadfokú figyelmeztetés.

Az ÁNTSZ szintén három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az elsõ fok a figyelmeztetõ jelzés. A második fokozat a riasztás, ha a középhõmérséklet várhatóan legalább három egymást követõ napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghõmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hõhullám alatti rendszeres tájékoztatását. A harmadik fokozat a hõségriadó. Az országos tiszti fõorvos döntése alapján jelenleg vasárnap éjfélig a második fokozat, vagyis a hõségriasztás van érvényben.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tûzõ napon, vegye igénybe a hûtött helyiségeket, védje bõrét a leégés ellen megfelelõ öltözködéssel és napvédõ készítményekkel.

A meterológiai elõrejelzés szerint vasárnap többnyire derült, napos idõ várható, csapadék nem valószínû. A Dunántúlon a déli szél megélénkül, északnyugaton erõs széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hõmérséklet 15 és 21 Celsius-fok között várható. A legmagasabb nappali hõmérséklet 31 és 34 fok között alakul.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!