2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hat havi törlesztõrészlet is visszajárhat a személyi hiteleseknekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-20 07:42:45
A két hete megszavazott devizahiteles mentõcsomag minden deviza alapú kölcsönszerzõdésre kiterjed, így a személyi hitelt felvevõ adósok is számíthatnak visszatérítésre. Esetükben kiemelten fontos figyelni az öt éves elévülési idõt. Mennyi járhat vissza annak, aki személyi kölcsönt vett fel?

A jövõ héten hatályba lépõ törvény alapján a deviza alapú személyi kölcsönök esetén is jár vissza pénz ügyfeleknek, viszont a kamatszintek eltérnek, ami nagymértékû változást jelent a visszatérítés mértékében.

Lényeges megnézni, mik voltak jellemzõek a deviza alapú személyi hitelekre:
2008 novemberére ez a fajta konstrukció szinte teljesen kiveszett a bankok ajánlatából
Gyakran rövid futamidõre vették fel ezeket a hiteleket, az idõtáv ritkán haladta meg az öt évet, sõt inkább az ennél rövidebb tartam volt jellemzõ
A magyar lakosság deviza alapú személyi hitel tartozása 2009 januárjában tetõzött (összesen 92 milliárd forint), innentõl kezdve kezdtük el kifizetni a hiteleinket
A visszatérítés szempontjából lényeges 2009 júliusában a deviza alapú személyi hitel tartozás 61 milliárd forintra rúgott, az ekkor még élõ hitelek után járhat ugyanis automatikusan a visszatérítés, igaz a hitel teljes idõtartamára vonatkozóan

Mi a fentieket figyelembe véve egy 2007-ben öt évre felvett svájci frank alapú, egymillió forint értékû hitelt választottunk. Azért választották az öt éves futamidõt, hogy könnyedén össze lehessen hasonlítani a deviza alapú autóhitelekkel.

Mennyi jár vissza?

A felvett hitelösszeg alapján elvileg nem járhatna vissza jelentõs összeg, mégis azt tapasztalhatjuk, hogy közel hat havi törlesztõrészlet jár vissza a példahitelben szereplõ adósnak. Ez azt jelenti, hogy 133 ezer forintra számíthat a példában szereplõ kölcsönt felvevõ, ami majdnem hat havi (5,79) kezdeti törlesztõrészletnek felel meg.

Ennek az összegnek a jelentõs részét, mintegy 34 ezer forintot az árfolyamrés miatti visszatérítés tesz ki, míg a kamatemelések miatt csupán 99 ezer forintra számíthatunk. A felvett hitelösszeghez képest alacsony összeg oka (kb. 10 százalék szemben az autóhitelek esetén tapasztalható 30 százalékkal), hogy a személyi hitelek esetében nem volt drasztikus kamatemelés. A jegybank adatai alapján a példában vett idõszak alatt a kamat 12, 56 százalékról mindössze 14,69 százalékra nõtt.

Kiemelten fontos a személyi hiteleknél az elévülés

Az elévülés kérdése azért kiemelten fontos a személyi hitelek esetében, mert ezeket a szerzõdéseket sok esetben csupán egy, két vagy három évre kötötték. Ennek köszönhetõen viszont ezen szerzõdések jelentõs része már 2009 júliusa elõtt lejárt, vagyis nem jár automatikusan a visszatérítés. A kamatemelések a jegybank adatai alapján jellemzõen 2008-ban történtek, így az ebbõl fakadó többletterheket nem lehet visszaigényelni, igaz mértékük jellemzõen nem olyan jelentõs összeg, mint a hosszabb távon fennálló hitelek esetében.

A visszatérítés összege nagy mértékben függ a felvétel idejétõl, a szerzõdés tartamától, a bank által alkalmazott árfolyamtól és a kamatemelés mértékétõl, illetve idõpontjától. Emiatt minden hitel egyedi, egyedi számításokat minden esetben érdemes elvégezni, példánkkal útmutatást szeretnénk adni a személyi kölcsönt felvevõknek.

Ennyivel nõtt a törlesztõrészlet:

A teljes futamidõ alatt a törlesztõrészlet mintegy 77 százalékkal növekedett, ami igen jelentõs, de ha a jogszerûtlenségeket nem számoljuk, akkor csak 68 százalékkal kelett volna megugornia. A példában ez azt jelenti, hogy 23 ezer forintról csak 38 ezer forintra kellett volna nõnie a havi fizetendõnek a tényleges 41 ezer helyett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!