2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szeptembertõl ingyenes lesz ez az életmentõ védõoltásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-21 10:26:57
Ingyen méhnyakrák elleni oltást kapnak a hetedikes lányok idén szeptembertõl. A térítésmentes oltásban egészen pontosan akkor részesülhetnek a lányok, ha betöltötték 12. életévüket.

Részükre a szüleik a Nemzeti Védõoltási Program keretében az iskolákban igényelhetik a méhnyakrák elleni védõoltást - hangzott el kedden egy sajtótájékoztatón.

A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nõk körében, melynek több százezer áldozata van világszerte. A világon minden 2. percben, Európában minden 18. percben, Magyarországon pedig hetente tízen(!) halnak meg méhnyakrák következtében, és évente tízezer mûtéti beavatkozás zajlik a betegség kapcsán. Pedig a szûrõvizsgálattal idõben felfedezett betegség gyógyítható, a méhnyakrákot okozó HPV, azaz Human Papilloma Vírus fertõzés pedig védõoltással megelõzhetõ.

A lányok és nõk 80 százaléka megfertõzõdik élete során legalább egyszer HPV-vel. Mégis kevesen tudják, mindössze a lánygyermeket nevelõ szülõk 41 százaléka, hogy a méhnyakrákot vírusfertõzés okozza. Ahogy sokan azt sem tudják, hogy aki meggyógyul ebbõl a betegségbõl, nagy eséllyel soha nem lehet gyereke. "A szûrõprogram következtében ugyan csökken a méhnyakrákos megbetegedések száma, de nem kellõ mértékben. Nagyon remélem, hogy ha beindul az oltóprogram, mélyrepülés kezdõdik." - mondta el Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont járványügyi fõorvosa. Emellett felhívta a figyelmet a betegség súlyosságára is, hiszen mint kiemelte: "Ma már tudjuk azt is, hogy a HPV más daganatos megbetegedésekben is szerepet játszik, nem csak a méhnyakrák kialakulásért felelõs."

"A védõoltással nem lehet bajt okozni. Negatív citológiai eredménnyel kell rendelkezni, azaz szûrõvizsgálat után érdemes oltatni, hiszen ez a vakcina nem gyógyítja a már fertõzött szervezetet, megelõzésre szolgál." - egészítette ki az elhangzottakat Mészner Zsófia, Országos Gyermekegészségügyi Intézet fõigazgató fõorvosa.

Jó tudni:
Az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedõ betegség, a 24 év alatti lányok 20 százaléka érintett
A betegség kialakulásában számos tényezõ közrejátszhat, például nagy szerepet játszik az 5 éven túl szedett fogamzásgátló tabletta, a korán kezdett szexuális élet, vagy a dohányzás.
Az oltás beadására optimális idõpont a nemi élet megkezdése elõtti idõszak, hiszen akor még a gyermek nem találkozhatott a vírussal.
Az oltás utáni mellékhatások csak átmeneti jellegûek, pár nap alatt elmúlnak, láz, émelygés, vagy viszketés jelentkezhet.
Az oltás ellenére rendszeresen járni kell szûrésre ugyanúgy évente.
Eddig nem tapasztaltak allergiás reakciót a vakcina beadása után.
A védõoltás megelõzésre szolgál, nem pedig gyógyításra.

Mi a méhnyakrák?

A méhnyakrák a méhnyak nyálkahártyáján évek alatt, szinte tünetmentesen kifejlõdõ rosszindulatú daganatos elváltozás. A betegséget a HPV (Human Papilloma Vírus) rákkeltõ típusai okozzák. A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedõ kórokozó, ez felel a méhnyakrákos esetek döntõ többségéért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!