2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A görögdinnye csodás hatásaiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-21 10:47:50
Görögdinnye szezon van. Szinte minden ember szereti ezt a sok folyadékot tartalmazó gyümölcsöt, melynek több mint 90%-a egyszerûen víz, ezért telít.

A görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétõl szeptember elejéig tart, de ma már a késõn érõ típusoknak köszönhetõen az õsz elsõ hónapjában is élvezheted az ízét. Kiváló hûsítõ a meleg nyári napokon, és még finom is. Ha nem elég édes a vásárolt gyümölcs, készíthetsz belõle salátát zöldségekkel vegyítve, a héját pedig befõttnek is elteheted. Nagyjából 500 fajtája van, melyek színükben, ízükben vagy érési idejükben különböznek egymástól. Súlyuk négy és tíz kilogramm között mozog. Az érett dinnyének megkopogtatáskor mély hangja van. A kiválasztásnál figyelj arra is, hogy sima és mindenhol szép zöld legyen. Segítségedre lehet a kacs: ha elszáradt, biztosan érett gyümölccsel van dolgod.

Annak ellenére, hogy édes, viszonylag kalóriaszegény. 100 g görögdinnye energiatartalma átlagosan 29 kcal. Fehérje- (0,5 g) és zsírtartalma (0,2 g) minimális. 6,5-8,5 g szénhidrátja sem túl sok, nagyrészt gyorsan felszívódó cukrokból áll, ezért viszonylag gyorsan megemeli a vércukor-szintet. Emellett növényi rostokat is tartalmaz. A-vitamint, 0,04 mg B1-, 0,02 mg B2-vitamint, valamint 7 mg C-vitamint tartalmaz. Húsának pirosas színét nagyrészt színes antioxidánsainak köszönheti, emiatt még rákellenes hatást is tulajdonítanak neki. Nyomokban tartalmaz karotint és valamennyi likopint. 100 g dinnye 0,8 mg-1 mg vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és szelént is tartalmaz.


Fogyasztása jól oltja a szomjat a nyári melegben, víztartalma és teltségérzetet okozó volta miatt akár fogyókúrás ételnek is beválik, bár némelyeket puffaszt. Méregtelenítõ kúrákhoz és a vese és hólyag átmosásához is kiválóan alkalmas, sõt könnyed nyári salátát is készíthetünk belõle. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott fogyasztása. A folsav létfontosságú a magzati gerincvelõ egészséges kifejlõdéséhez a fogantatás utáni elsõ három hónap során, ennek hiányában nyitott gerinc alakulhat ki.

Magas víztartalmának köszönhetõen igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitûnõ alapanyaga lehet a különbözõ diétáknak. Tarthatsz kifejezetten görögdinnye-diétát. A gyümölcs nem kényszerít koplalásra, mert kalóriaszegény ugyan, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat. Egy napra is érdemes dinnyekúrát tartani, de a három nap számít ideálisnak. A diéta ideje alatt a dinnyét kiegészítheted sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és teljes kiõrlésû kenyérrel.


Íme négy dolog, amit nem biztos, hogy tudott a görögdinnyérõl!

Több likopint tartalmaz, mint a paradicsom: agy átlagos méretû görögdinnye 12 mg likopént tartalmaz. A likopin egy vörös színû karotinoid, ami erõs antioxidáns. Képes a szabad gyököket semlegesíteni, ami hatékonynak bizonyulhat a rák megelõzésében. Elsõsorban prosztatarák megelõzésében találták hatékonynak. A maximális hatás érdekében szobahõmérsékleten fogyasszuk a dinnyét. Talán nem is gondolnád, de az édes gyümölcs még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik. Ez szintén likopintartalmának köszönhetõ - hiszen ez az anyag fogja fel a bõrt érõ káros sugarak hatásait.

A dinnyelé csökkenti az izomfájdalmat: ha sikerült megfelelõképpen kifárasztanunk magunkat, ajánlott, hogy dinnyeitallal oltsuk utána a szomjunkat, mivel a dinnye citrullin összetevõje hatásosan enyhíti az izomlázat. A dinnye a tökfélék családjába tartozik: sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. A legtöbb vizet tartalmazó gyümölcs: víztartalma 91,5%, ezért a legjobb választás a hosszú nyári délutánokra. A forró napokon különösen oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra, és a dinnye kiválóan alkalmas erre a feladatra.


Hogyan válasszuk ki az igazit?

A dinnyék érettségét úgy lehet megállapítani, hogy a kacsuk elszárad, illetve több harmat ül meg az érett példányokon, ekkor a gyümölcs szüretelhetõ. A piacokon is figyelni kell a szárra, annak ellenére, hogy az eladók elõszeretettel levágják ezeket.

Csak olyan dinnyét válasszunk, mely mindenhol egészséges zöld színû, legbiztosabbak azonban akkor lehetünk, ha megütögetjük a gyümölcsöt és mélyebb hangot hallunk, mint éretlen társainál. A hagyomány szerint dinnyét csak Szent Lõrinc napjáig, vagyis augusztus 10-ig lehet venni, mert utána már "lõrinces" lesz a gyümölcs. Manapság azonban már vannak késõbb érõ típusok is, melyek szeptember során is igen zamatosak.

A dinnye behûtve a legfinomabb, de ne hûtsük túl, mert íze és állaga megváltozik. A megfelelõ tárolás során frissességét akár egy hétig is megõrizheti.Ha nem elég édes a megvásárolt dinnye, akkor készíthetünk belõle nagyon finom salátát: például paradicsommal, uborkával, olívaolajjal, fûszerekkel, joghurttal ízesítve.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!