2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Bajnai: Nem közvetítõre, hanem segítségre van szükségForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-16 14:43:43
A szlovák kormányfõ bizonyára talál majd javítanivalót a nyelvtörvény módosításában" - mondta a fõbiztos.

Az EBESZ fõbiztos ajánlásának alapos elolvasása után a szlovák kormányfõ bizonyára talál majd javítanivalót a nyelvtörvény módosításában - mondta Knut Vollebaek kedden, Budapesten, miután találkozott a magyar miniszterelnökkel.


A fõbiztos az esetleges pénzbírsággal kapcsolatos kérdésre válaszolva hozzátette: ameddig nem készül el a jelentés, addig a végrehajtási rendelet bizonyos részei nem léphetnek életbe.

Mint fogalmazott: az államnyelv erõsítésének egyensúlyban kell lennie a kisebbségi nyelv védelmével. Bajnai Gordon miniszterelnök szerint Magyarországnak nem közvetítõre, hanem segítségre van szüksége.

Az államnyelv védelmére nem a kisebbségi nyelvvel szemben van szükség - mondta kedden Bajnai Gordon. A miniszterelnök szerint - a fõbiztos ajánlásainak megfelelõen - helyre kell állítani az egyensúlyt az államnyelv és a kisebbségi nyelvek között. Az EBESZ fõbiztosának bevonásával lehetõség nyílik arra, hogy a nyelvtörvény módosításait felülvizsgálják, a végrehajtási utasításokat pedig úgy készítsék el, hogy ne lehessen senkit indokolatlanul megbüntetni a kisebbségi nyelv használata miatt. A végrehajtási rendelet elfogadása elõtt nem lehet majd büntetni, ennek európai jellegét pedig a fõbiztos ajánlásai garantálják - tette hozzá Bajnai Gordon. A miniszterelnök szerint - ugyancsak a fõbiztos ajánlásainak megfelelõen - Szlovákiában is szükség lesz arra, hogy átfogó kisebbségvédelmi törvény készüljön, ahogyan ez Magyarországon már régóta jól mûködik. A szlovák fél szécsényi vállalásainak betartását a várhatóan elõször szeptember végén összeülõ vegyesbizottság ülésein kívánják nyomon követni - fogalmazott a kormányfõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!