2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Navracsics: Két új magyar fõkonzulátus lesz NémetországbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-22 12:14:11
Magyarország két új fõkonzulátust nyit Németországban - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a német külügyminiszterrel hétfõn Berlinben folytatott megbeszélése után.

Navracsics Tibor a Frank-Walter Steinmeierrel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Düsseldorfban és Stuttgartban nyílik magyar fõkonzulátus. Az új képviseletek révén Magyarország még közelebb kerülhet a német közvéleményhez - tette hozzá.

Frank-Walter Steinmeier kiemelte, hogy a magyarok szolidaritását jelzõ 1989-es határnyitás nélkül sok német nem nyerhette el volna a szabadságot, és akár Németország újraegyesítése sem valósulhatott volna meg, a közép- és kelet-európai békés forradalmak pedig hozzájárultak az Európai Unió bõvítéséhez.

Az ukrajnai válság megmutatta, mennyire értékes mindaz, amit az EU az utóbbi 25 évben elért. Ugyanakkor az EU csak akkor lehet hiteles, és akkor fejthet ki stabilizáló erõt a szomszédságában, ha szilárd alapokon áll és következetesen érvényesíti befelé a demokrácia, a jogállamiság, a szabadság és a pluralizmus elveit - hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier.

Navracsics Tibor köszönetet mondott Németországnak az euroatlanti integrációhoz az utóbbi 25 évben adott támogatásért. Az EU- és a NATO-tagság megszerzéséhez vezetõ úton Németország sokszor kiállt mellettünk - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy hivatalosan meghívta német kollegáját a határnyitás 25. évfordulójának megünneplésére, és Frank-Walter Steinmeier elfogadta a meghívást.

A reklámadóra és a vélemények sokszínûségére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy Magyarországon igen sokszínû a média és teljes a sajtószabadság. A jogszabályokon kívül semmi nem korlátozza a sajtószabadságot, a jogszabályok pedig csak azokat a korlátozásokat tartalmazzák, amelyeket minden más országban tartalmaznak - mondta miniszter.

Frank-Walter Steinmeier az ukrajnai válságról és a malajziai utasszállító katasztrófájáról szólva minden elképzelést felülmúló embertelenségnek és civilizálatlanságnak nevezte azt az eljárást, ahogy a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok a tragédia okainak feltárását nehezítik, és ahogy az áldozatok földi maradványaival bánnak. Az eset megmutatta, hogy miféle emberekkel állunk szemben - jegyezte meg Steinmeier.

Hangsúlyozta: Moszkva messze nem használja fel befolyását eléggé annak érdekében, hogy létrejöjjön a fegyverszünet és békésen, politikai és diplomáciai eszközökkel kezeljék a válságot. Az utóbbi idõszakban csupán millimétereket haladtunk elõre, és a maláj gép tragédiájának ügye is azt mutatta, hogy Moszkvának sokkal többet kell tennie. Ezért az uniós külügyminiszterek keddi tanácskozásán fokozni kell a nyomást - mondta Steinmeier.

Ugyanakkor a szankciók nem helyettesíthetik a politikát - tette hozzá a német külügyminiszter, kifejtve, hogy a külügyminiszteri értekezleten nem arról lesz majd vita, hogy miként kell növelni a Moszkvára nehezedõ nyomást, hanem arról tanácskoznak majd hosszan, hogy miként lehet a szankciók és a megemelt nyomás mellett visszatérni a politikai folyamathoz, amely elvezet a tûzszünethez és a válság rendezéséhez.

Navracsics Tibor az ukrajnai válsággal kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország támogatja Németország válságkezelõ erõfeszítéseit. Kiemelte, hogy Magyarország számára Ukrajnával szomszédos államként alapvetõ fontosságú a demokrácia, a jogállamiság és a nemzetiségi jogok tiszteletben tartása.

A külgazdasági és külügyminiszter egynapos munkalátogatásra utazott Berlinbe, ahol Frank-Walter Steinmeier mellett Peter Altmaier kancelláriaminiszterrel is folytatott megbeszélést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!