2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Szabadság téri emlékmû: nem lesz avatóünnepségForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-22 12:42:24
Nem lesz avatóünnepsége a német megszállás áldozatai emlékmûvének - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter hétfõn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A miniszter kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: helyes döntés, hogy a kormány nem ünnepel, hanem tiszteletben tartja az elmúlt néhány hét társadalmi vitáit, megszólalásait, az emlékmûvet sérelmezõk fájdalmát, félreértéseit, és így nem lesz avatóünnepsége a budapesti Szabadság téri emlékmûnek. Az alkotás elemeit vasárnap reggelre emelték be a helyükre, emiatt civilek és ellenzéki politikusok azóta is tiltakoznak.

Lázár János az újságírókkal azt is közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök - várhatóan még hétfõn - nyilatkozatot ad közre, amelyben ismerteti álláspontját az ügyben. A miniszter képzõmûvészeti ízléskérdésben egyébként nem kívánt állást foglalni, szerinte az ügy nem a tetszik vagy nem tetszik kérdése. Az emlékmû nem valakik ellen szól, hanem valamire emlékeztet mindannyiunkat, a kormány pedig senkinek sem szeretné sérteni a személyes érzékenységét - mondta. Mi megpróbáltunk korrektül, tisztességesen és lelkiismeretesen eljárni. Lehet, hogy voltak hibák, egyeztetési hibák adott esetben, amelyek beárnyékolhatták a döntések meghozatalát - jegyezte meg.

Hangsúlyozta azonban: világosan kõbe akarták vésni, egyértelmûvé tenni a jelen- és az utókornak, hogy a magyarországi zsidóság deportálása, a magyar holokauszt a német megszállás nélkül nem következett volna be. Úgy tartom tisztességesnek, hogy ha a holokausztról, az abban viselt magyar felelõsségrõl és a magyar holokauszt elõidézésében viselt német felelõsségrõl egyszerre tudunk beszélni normálisan - mondta Lázár János, aki sajnálja, hogy a normális párbeszéd elmaradt.

Azt is kiemelte ugyanakkor: annak hangsúlyozása, hogy német megszállás nélkül nincs deportálás, nem azt jelenti, hogy az akkori magyar kormányzatok vagy állami hivatalnokok személyes, illetve közösségi felelõsségét elvitatnák. A Magyarország ellen Németország által elkövetett bûn nem mentesíti Magyarországot, nem mentesít bennünket az általunk elkövetett bûnök felelõsséget alól - jelentette ki a tárcavezetõ. Azzal kapcsolatban, hogy az emlékmûvön nyelvi hiba lehet, azt mondta: megvizsgáltatja az ügyet, és ha valóban hibát követtek el, azért bocsánatot fognak kérni, és intézkedni fog a javításról.

Lázár Jánost más témákban is faggatták a tájékoztatón. Szabó Hedvig nemzetbiztonsági szakszolgálati fõigazgatói kinevezésérõl, illetve arról, hogy az új fõigazgatót elõzetesen nem hallgatta meg a nemzetbiztonsági bizottság, a Miniszterelnökség vezetõje azt mondta: érdeklõdéssel követi a kinevezés ügyét, könnyen lehet, hogy ebben hibázott a kormány, amit meg fognak vizsgálni. Ha ezért a Miniszterelnökségé a felelõsség, azt viseli - közölte.

A sajtóban az elmúlt idõben többször is elõkerült korábbi észak-olaszországi, zürichi és londoni utazásával kapcsolatban Lázár János azt mondta: az államnak fontosabb érdeke fûzõdik ahhoz, hogy az utak tartalmi kérdései ne kerüljenek nyilvánosságra. Ezek hivatalos utak voltak, nem kellemes idõtöltés volt, nem hetyegéssel töltöttem az idõt, hanem munkával - közölte, hozzátéve, hogy a látogatások részben az Információs Hivatallal kapcsolatos tevékenységét fedték le, részben pedig a kormánytól kapott feladatait végezte el.

A vele tartó két munkatársa, Perényi Zsigmond és Sonkodi Balázs alapvetõen tolmácsolási segítséget nyújtottak - ismételte meg korábbi nyilatkozatát. Az utazásokkal kapcsolatos kérdést feltevõ RTL Klubos riporterhez szólva - a csatorna reklámadó-fizetési kötelezettségére utalva - Lázár János hozzátette: nem tudok abban segíteni, hogy ne kelljen adót fizetniük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!