2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Guantánamói foglyot fogad be MagyarországForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-16 15:09:02
A befogadott egykori rab letelepedését és beilleszkedését is segíteni fogja Magyarország.

A kormány döntése nyomán Magyarország befogad egy volt guantanamói foglyot - jelentette be szerda reggel Bajnai Gordon miniszterelnök.

 

A palesztin férfi ellen sem amerikai, sem nemzetközi vizsgálat vagy eljárás nem folyt. A befogadott egykori rab letelepedését és beilleszkedését is segíteni fogja Magyarország - tette hozzá a kormányfõ. Az illetõ feltehetõen egy palesztin állampolgárságú férfi lesz, aki nem térhet vissza hazájába. Személy szerint a közeli napokban fogják kiválasztani õt egy szûkített listáról - mondta Bajnai.

A kormányfõ kiemelte, hogy Magyarország csak olyan guantánamói foglyot fogad be, aki ellen nem folyik sem amerikai, sem nemzetközi bírósági eljárás.
Bajnai sejteni engedte, hogy a befogadandó palesztint hatósági ellenõrzés alatt fogják tartani. A magyarországi beilleszkedését egy legalább másfél éves, "tervszerû és kontrollált integrációs folyamat" fogja elõmozdítani, amelyre "folyamatos hatósági felügyelet mellett kerül sor".
A palesztin férfi magyarországi beilleszkedéséért a nemzetbiztonsági kabinet vezetõje felel, aki errõl tájékoztatni fogja az országgyûlési pártokat és a parlamenti bizottságokat - mondta Bajnai.

A miniszterelnök azzal indokolta a döntést, hogy a befogadással "Magyarország megmutatja, hogy nemcsak a csatatereken és az újjáépítésben, hanem minden tekintetben megbízható szövetséges".
"Fontosnak tartjuk, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is elkötelezzük magunkat a szabadság és a jogszerûség mellett" - fogalmazott a kormányfõ.
Bajnai bejelentette, hogy a befogadási döntésrõl már tájékoztatta Hillary Clinton amerikai külügyminisztert, valamint a magyar országgyûlési pártokat.

A guantánamói fogolytábort 2002-ben hozta létre az amerikai kormány olyan nem polgári személyek számára, akiknek az amerikaiak szerint közük van a nemzetközi terrorizmushoz. A fogolytábor Kubában, a guantánamói amerikai katonai támaszpont területén van, és az akkori washingtoni kormány értelmezése szerint nem érvényes rá az amerikai jogrend. Így a foglyokat az amerikai törvények és a nemzetközi szerzõdések szerinti minimális védelem sem illette meg. Vád és ítélet nélkül tartották õket a táborban, és - mint késõbb kiderült - kínozták is õket.

 

A 2009 januári elnökváltás után a Barack Obama-kormány elhatározta a tábor felszámolását, és a fogva tartottak egy részét szövetséges országokban szeretné elhelyezni, amíg ügyükben be nem fejezõdik az eljárás.
Az amerikai kormány ez év júniusában kérte fel hivatalosan Magyarországot, hogy fogadjon be guantánamói foglyokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!