2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az Eszterháza-központhoz kerül a nagycenki kastély és fertõrákosi Püspöki palotaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-22 13:53:24
A fertõdi Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont kulturális és turisztikai szerepének erõsítése érdekében a nagycenki Széchenyi Kastély és emlékmúzeum, valamint a fertõrákosi Püspöki palota mûködtetésének és vagyonkezelõi jogának átadásáról döntött a kormány a központ javára.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a nagycenki Széchenyi-kastélyban és parkjában mûködõ Széchenyi Kastély és emlékmúzeum, valamint a fertõrákosi Püspöki palota és kertje, valamint a hozzá tartozó ingatlanok - a rendelkezésre álló személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételekkel együtt - teljes körûen az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközponthoz kerülnek.

A dokumentum szerint a Miniszterelnökséget vezetõ miniszternek a nagycenki Széchenyi-mauzóleum egységes vagyonkezelésbe kerülése vagy állami tulajdonba vétele érdekében tárgyalásokat kell kezdenie a Nagycenki Egyházközséggel, illetve a Gyõri Egyházmegyével.

A kormányhatározat felhívja a Miniszterelnökséget vezetõ minisztert és az emberi erõforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával tegyék meg a szükséges intézkedéseket a mûködtetéshez szükséges források átcsoportosítására, illetve a mûködtetésben részt vevõ személyi állomány áthelyezéséhez.

A dokumentum szerint a nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy a 2015. évi költségvetés tervezésekor vegye figyelembe a kormányhatározatban foglaltakat. Szintén a gazdasági tárca vezetõjének feladata lesz, hogy a 2015. évi központi költségvetés tervezésével egyidejûleg tegye meg a szükséges intézkedéseket a nemzeti sírkert részeként védett nagycenki Széchenyi-mauzóleum megóvása és helyreállítása érdekében szükséges feladatokról és a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 127 millió forintot az Eszterháza-központ részére csoportosítson át.

Szintén a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely arra hívja fel a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. révén gondoskodjon a Fertõd 225 helyrajzi számú ingatlan, az úgynevezett Udvarosház nem állami tulajdonrészének az állam javára történõ megszerzésérõl. Ennek határideje szeptember 30., a végrehajtás céljára 200 millió forintot biztosít a kormány.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!