2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Folyamatosan emelkedik a zöld irodák aránya a fõvárosbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-22 14:00:31
Másfél évvel ezelõtt csak 18, jelenleg már 30, zöld minõsítést szerzett irodaház található Budapesten, ezek összesített alapterülete közel 300 ezer négyzetméter, a teljes kínálat 14 százaléka - közölte a Laurus Irodaházak fejlesztõ társaság, valamint a Robertson Hungary ingatlan tanácsadó az MTI-vel.

A multinacionális cégeknél már elõírás, hogy csak zöld minõsítésû épületben bérelhetnek irodát. A tulajdonosoknak ez azért elõnyös, mivel a bérlõ stabil, tõkeerõs társaság. A bérlõ számára pedig azért elõnyös az ilyen iroda, mert olcsóbb a fenntartása. Ez fõleg nyáron jelentõs, amikor a hûtés megnöveli a villanyszámlát. A Laurus saját tapasztalata szerint a zöld irodaház 30 százalékkal kevesebb elektromos energiát és 25 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt.

A felújítások során több tulajdonos szerzi meg - utólag - irodaházára a zöld minõsítést, ez azonban soha nem jár akkora elõnnyel, mint amekkorával az eleve így tervezett épület bír. A zöldnek tervezett iroda tájolása, a homlokzatának a kialakítása, az esõvíz összegyûjtése WC-öblítésre, mind olyan körülmény, amelyet utólag már nem lehet megvalósítani.

A legismertebb minõsítési rendszer az Egyesült Királyságból származó, 1990-ben kialakított BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method), valamint az Észak-Amerikából elterjedõ, 2000 óta létezõ LEED (Leadership in

Energy and Environmental Design). Mindkét rendszer minõsítése igényelhetõ már létezõ, valamint újonnan fejlesztett ingatlanokra is.

A BREEAM rendszerben külön-külön minõsíthetõ maga az épület, az üzemeltetés és a szervezeti mûködés 5 fokozatban. A LEED minõsítés 4 fokozata az egész rendszert együttesen vizsgálja, így figyelembe veszi az épületet, mellette pedig párhuzamosan az üzemeltetõ és a bérlõk fenntarthatósági erõfeszítéseit is.

Európában fontos szerephez juthat a jövõben a német DGNB által kifejlesztett rendszer, illetve az Európai Unió Green Building Programja is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!