2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ez indokolta a KRESZ legutóbbi változtatásátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-22 15:03:19
Címkék: Bihari hírek, kresz
Már a fõutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, ha a biciklis biztonságos vezetésre képes állapotban van, így mostantól a bicikliseket megbírságolni sem lehet, ha enyhén ittas állapotban kerekeznek a fõúton. Az indoklás szerint a biciklisták esetében nem áll fenn a közveszélyesség lehetõsége, mint az autóvezetõknél.

Fröccsöt ivott egy Zala megyei gazdálkodó, mielõtt biciklire ült. Szombat óta ezt a KRESZ is megengedi. Akár a fõútra is kimehet kerékpárral, miután alkoholt fogyasztott, ha még biztonságosan tud vezetni. Van persze olyan kerékpáros is, aki ezután sem él ezzel a lehetõséggel.

Ez egy veszélyes jármû, nem játék. Kint vagyok a forgalomban, a másik is, vigyáznom kell rá; és saját magamra is – magyarázta a Híradónak Bálint Zoltán.

Magyarország Európában a negyedik helyen áll kerékpárhasználat tekintetében. Egy felmérés szerint a megkérdezetteknek csaknem a fele hetente egyszer, negyede pedig naponta legalább egyszer biciklivel közlekedik.

A Magyar Kerékpárosklub adatai szerint is folyamatosan emelkedik a kerékpárosok száma, és már csaknem félmillióan vannak, akik biciklivel járnak munkába.

Örvendetesnek tartjuk, ha olyan módosítás lesz a KRESZ-ben, amely a kerékpárosok érdekei szempontjából pozitív, viszont nem ezt tartjuk az elsõdleges dolognak – mondta Dormán Emese, a klub sajtófelelõse.

A kerékpáros balesetek száma is egyre nõ: a tavalyi adatok szerint a gépjármûvezetõk után a biciklisek okozzák a legtöbb közúti balesetet. A kerekezõk tavaly egy félév alatt 807 balesetet idéztek elõ. A szakember szerint a módosítás miatt ez a szám növekedhet.

Már eleve egy kicsit furcsa, hogy ilyen szempontból különbséget teszünk jármûvezetõ és jármûvezetõ között. Annak, aki gépkocsit vezet, nem engedjük meg az ittas jármûvezetést, annak viszont, aki kerékpárt vezet, megengedjük. Mind a két embernél a felelõsség és a kockázat ugyanúgy fennáll – állapította meg Pausz Ferenc közlekedési szakértõ.

A Kormányzati Információs Központ közleménye szerint a módosítást az indokolja, hogy a biciklisták esetében nem áll fenn a közveszélyesség lehetõsége. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy a kerékpárosoknak továbbra is a jármû biztonságos vezetésére képes állapotban kell lenniük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!