2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Itt a magyar biosörForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-22 15:23:58
A júliusban záruló 300 millió forintos, tisztán hazai finanszírozású fejlesztés eredményeként létrejött az elsõ magyar bio búzasör, az Alakor - közölte az italt gyártó Körös-Maros Biofarm Kft.

Idén júliusban zárul az Alkobeer projekt, amelynek Magyarország egyetlen biosörét köszönhetjük. A 2008-ban indult munka a gabonanemesítéstõl az áruházak polcaiig vitte végig a fejlesztési folyamatot. Mára az ital a legtöbb élelmiszerláncnál kapható, eladásai lendületesen növekednek, így a több szempontból különleges terméknek mostantól önállóan kell bizonyítania életképességét a piacon.

A létrejöttét és elsõ lépéseit finanszírozó támogatás megszûntével Magyarország egyetlen biosörének mostantól önállóan kell bizonyítania életképességét a piacon. A készítõk tervei, reményei szerint a 0,33-as kiszerelésû ital értékesítési volumene még az idén belép a százezres nagyságrendbe.

A sok tekintetben különleges prémiumtermék mögött álló, csaknem 300 millió forintos, 2008-ban indult Alkobeer projektnek (száma: TECH-08-A32-2008-0423) azonban csak az egyik eredménye az Alakor sör. Az MTA Agrártudományi kutatóközpontja, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft. és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. összefogásából több, szintén egyedülálló fejlesztés született.

A munkamegosztásban a kutatóközpontnak a gabonanemesítés, a Corvinusnak a receptúra kidolgozása, a biofarmnak az alapanyag elõállítása, míg a Biokontrollnak egy szemléletében is úttörõ, minden eddiginél szigorúbb tanúsítási metódus kidolgozása és bevezetése volt a feladata.


Az õsi búza, az alakor nemesítése során két, kifejezetten olyan fajta jött létre, amely nem vegyszerek segítségével, hanem önmagától tûri jól a mostoha termesztési körülményeket és megõrzi az eredeti növény kiemelkedõ beltartalmi értékeit – ismertette az elõzményeket a kutatóközpont projektben résztvevõ tudományos munkatársa. Megyeri Mária kifejtette, a munka jelentõs részben az idõközben elhunyt projektvezetõ, Kovács Géza érdeme.

A résztvevõk eredeti elképzelései és a pályázati követelmények miatt is fontos volt, hogy az új ital beltartalmában értékesebb legyen a többi sörnél – hangoztatta Hegyesné Dr. Vecseri Beáta. A Corvinus tanszékvezetõje elmondta, az eredmény borostyán színû ital lett, amely magában hordozza a felsõerjesztésû élesztõ aromáit, a komló fûszeres, citrusos ízével együtt. Az Alakor annyira egyedi és jellegzetes, hogy aki valaha kóstolta, jó eséllyel bármikor képes egy vakteszten is felismerni.

Az elkészült sörnek teljesítenie kell a biotanúsítás szigorú feltételeit, de ettõl többet is – hangoztatta a nemesítést, az alapanyag-termesztést, a feldolgozást és a forgalmazást is ellenõrzõ és tanúsító Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-ÖKO-01) fejlesztési vezetõje. Kanyó Zsolt kiemelte, ebben a projektben még a szokásosnál is szigorúbb feltételeket határoztak meg, az alapanyagok és a késztermékek nyilvántartása minden részletre kiterjed. Kidolgozták a tételtanúsítási eljárást is, az ellenõrök minden lépésnél mérnek és vizsgálnak, mielõtt engedélyt adnának a következõre. A folyamat során a palackok egyedi sorszámot és QR-kódot kapnak, ami alapján az interneten a fogyasztó ellenõrizheti, hogy az adott palack milyen alapanyagokból, mikor készült, hol és mikor lett lepalackozva, kinek mikor lett kiszállítva a fõzdébõl.


Az alapanyagot termelõ és a folyamatos gyártásért felelõs Körös-Maros Biofarm egyik vezetõje, Ráki Zsolt hozzátette, a termék elõállítása mellett az is cél volt, hogy jó példát mutassanak a hasonló kezdeményezéseknek. Magyarországnak jelentõs potenciálja van a biogazdálkodásban, amely nem szabad, hogy megálljon az alapanyagok szintjén. Erre jó példa ez a most záruló projekt, amelynek tapasztalatai alapján most már más bioélelmiszerek elõállítása is ezt a módszertant követi, követheti.

A biosör megtalálta vevõit Magyarországon, az eladások szépen növekednek, így valóban nem lesz már szükség a projekt jelentette támogatásra. Az elsõ néhány önálló évben derül majd ki, hogy az Alakor termékként is lesz-e annyira életerõs, mint a nevét adó, õsi búzafajta.

A biosört már számos áruházlánc árulja, egy 0,33 literes üveg ára 400-460 forint között mozog. Az idén tervezett 100 ezer üveges mennyiség harmadát már eladta a vállalat. Az elsõ hazai biosörgyártó Körös-Maros Biofarm Kft. elsõdlegesen bio tejtermékeket gyárt, évente 5 millió liter tejet állít elõ. A vállalat 2012-ben 820,5 millió forintos nettó árbevétel mellett 70,5 millió forint adózott eredményt ért el, 2013-ban pedig nettó árbevétele 1,025 milliárd forintra, adózott eredménye 89,2 millió forintra emelkedett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!