2024. április 24. Szerda, György.
 
Így lépnének fel az egyoldalú díjemelések ellenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-22 15:31:01
A bankszámlákhoz kapcsolódó díjtételek egyoldalú emelését szeretné megakadályozni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy úgynevezett teljes bankszámladíj mutató bevezetésével. Ez a hiteleknél használt THM-hez hasonlóan mutatná meg, hogy egy bankszámlának milyen költségei vannak. Erre az MNB szerint azért van szükség, mert miután a Kúria a hiteleknél megállapította az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések tisztességtelenségét, várhatóan a bankszámladíjak emelésével próbálják majd a bankok a kiesett bevételeiket pótolni.

Plakátokon, reklámtáblákon hirdetik a bankok a különbözõ kedvezményes számlacsomagokat. Szakemberek szerint a döntés elõtt azonban érdemes alaposan tájékozódni, mert nem minden esetben az olcsónak látszó konstrukció a legolcsóbb.

Egy, az interneten ingyenesen használható kalkulátorral például mindenki, a saját bankolási szokásainak megfelelõen kiszámolhatja, hogy mennyibe kerül egy adott számlacsomag havonta és évente. Egy jól megválasztott csomaggal tehát tízezreket lehet spórolni évente. Nem csak bankok között, bankon belül is óriási különbségek lehetnek, ha nem a megfelelõ számlacsomagot választja az ügyfél.

Több mint 15 bank versenyez, nagyon sokféle bankszámlával. Ezeket a bankszámlákat annyira túlbonyolították, annyiféle kedvezményrendszer van és több mint 100 féle költség tartozik mindegyikhez, hogy az átlagemberek maguktól egyszerûen nem látják át egy bankszámla-kalkulátor nélkül. A banki hirdetmények alapján esélytelen, hogy ki tudják választani a számukra legjobbat – magyarázta Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértõje.

Éppen ezen szeretne változtatni a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank ügyvezetõ igazgatója szerint így az ügyfelek könnyebben választhatnának számlacsomagot és láthatóvá válna, ha a bank emeli a számlához kapcsolódó díjakat. Nagy Márton a Híradónak azt mondta: arra számítanak, hogy miután a Kúria a hiteleknél megállapította az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés tisztességtelenségét, a bankok más csatornákon igyekeznek majd a kiesett bevételeiket pótolni.

Mi van még? A díjtételek növelése és az azokkal való játszadozás. Ennek szeretnénk elébe menni, ezen a piacon is rendet kell rakni, hiszen a folyószámla szolgáltatásoknál, a kártyás fizetéseknél a díjtételek átláthatósága és a díjemelések sajnos egyoldalúak, és nem versenyzõ magatartást mutathatnak – tette egyértelmûvé Nagy Márton, a jegybank ügyvezetõ igazgatója.

Az MNB minden bankban elérhetõ, úgynevezett tipikus számlacsomagokat vezetne be, például a pályakezdõknek, a nyugdíjasoknak vagy a családosoknak. Azt szeretnék elérni, hogy hosszú távon kiszámíthatóak legyenek a bankszámlákhoz kapcsolódó díjak. Nagy Márton leszögezte: ha kell jogszabály-változtatást is kezdeményeznek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!