2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nem szennyezõdik tovább az Ecsedi-lápForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-23 12:18:20
Öt település összefogásával, uniós támogatással végre elkezdõdött a szennyvízelvezetõ rendszer építése, amely nem csak a lakosság szempontjából, hanem az Ecsedi-láp és a Bátorligeti õsláp szempontjából is fontos.

Húszévi kilincselés és pályázatírás után sikerült elérni, hogy Nagyecseden és még négy településen elkezdõdött a szennyvízelvezetõ rendszer építése, ami nemcsak a lakosság szempontjából fontos, hanem az ott található természetei értékek miatt is, mint az Ecsedi-láp, vagy a Bátorligeti Õsláp.

Kovács Lajos, a víziközmû társulás munkatársa a Kossuth Rádió Hajnal-táj címû mûsorában elmondta: az elmúlt idõszakban a szennyvízkezelést csak a szennyvízgödrös konstrukcióval tudták megoldani, ami nagyon komoly problémát okozott a térségben a környezetszennyezés miatt. Nem csak a vízbázis, hanem gyakran a felszín is szennyezõdött. A szennyvízelvezetés hiánya miatt több vállalkozás is elkerülte a térséget, amelyek munkahelyeket teremtettek volna. Kovács Lajos abban bízik, hogy ezek után a munkahelyteremtõ beruházások is nagyobb eséllyel jelennek majd meg a térségben.

A beruházás 5,3 milliárd forintba kerül, ehhez az önkormányzatok mintegy hatvanmillió forint önrész befizetésével járulnak hozzá, de még pályáznak az Unió önerõ alapjához is, így ideális esetben akár teljes mértékben uniós forrásból valósulhat meg a fejlesztés, tette hozzá Kovács Lajos.

Müller Istvánné, Mérk polgármestere elmondta: a településen élõk már két éve fizetik a hozzájárulást. Mérken víztisztítómû is készül.

Simon Miklós országgyûlési képviselõ hozzátette: 2002 és 2010 között nem volt kormányzati akarat arra, hogy a szennyvízprogramok elinduljanak. 2010-tõl a választókerület 14 településén kezdõdött el a szennyvízprogram, így várhatóan december végéig a 32 település egyharmadán megvalósul a szennyvízelvezetés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!