2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ilyen áron nem éri meg dinnyét termelniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-23 12:25:21
Kiváló minõségû a magyar dinnye, a mennyisége is elegendõ, a felvásárlási ár azonban alacsony. A magyar dinnye minõségérõl, áráról készítettek összeállítást, s annak is utánajártak, hogy milyen az együttmûködés a szupermarketekkel.

Dinnye van bõven, ízletes és édes is, csak az árak nagyon alacsonyak, és ez rányomja a bélyegét az egész szezonra, mondta el véleményét egy medgyesegyházi termelõ. Idén mintegy 245 ezer tonna görögdinnyét takarítanak be, ennek a mennyiségnek a 40-50 százalékát külföldön, elsõsorban Németországban, Csehországban és Lengyelországban értékesítik.

Kaller József, a Magyar Dinnyetermelõk Országos Egyesületének alelnöke kijelentette: a termés kiváló minõségû, és a mennyiséggel sincsen gond. Körülbelül egy hete kezdték el szedni az elsõ dinnyéket. Az alelnök elmondta azt is, jelenleg 32-40 forint között van a felvásárlási ár, az önköltség pedig 32-35 forint. Hozzáfûzte: a múlt héten is volt, és jelenleg is van olyan áruházlánc, amely 99 forintos kilónkénti árral akciózik.

Kaller József beszélt arról is, hogy a felvásárlási árat a mennyiségen túl az is meghatározza, hogy kicsit csúszott az érés azokban az országokban, amelyekkel Magyarországnak közös a piaca (Olaszországban, Görögországban, Macedóniában), s az onnan érkezett dinnye egy idõben került piacra a magyar dinnyével. Emiatt a magyar termelõk nyomott áron tudnak csak értékesíteni, s csupán kéréssel fordulhatnak az áruházláncok felé, hogy ne árusítsanak külföldi dinnyét. Az áruházláncoknak azonban nem fûzõdik érdeke ahhoz, hogy a magyar termelõket segítse, pedig csak Békés megyében százezer ember megélhetését biztosítja a dinnyetermelés, és õk vásárlói is ezeknek az áruházaknak, fejtette ki véleményét Kaller József.

Oravecz Tamás, a Magyarországi Dinnyetermelõk Szövetségének elnöke elmondta: a magyar dinnye pozíciókat vesztett a külföldrõl érkezõ gyümölccsel szemben, mivel idén az áruházláncok nem tartják be azt az ígéretüket, hogy nem akcióznak, illetve, hogy a magyar dinnye érése idején már nem árusítanak import gyümölcsöt. Oravecz Tamás úgy véli, az átlagos felvásárlási árnak nettó 45 forintnak kellene lennie, a jelenlegi áron nem éri meg Magyarországon dinnyét termelni, a termelõk azonban már megvették a felszerelést, és bíznak a jövõben.

Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet osztályvezetõje arról beszélt, mennyire egészséges a dinnye. Elmondta: a dinnyének rendkívül jó a kalória- és a rosttartalma, valamint az ásványi anyag összetétele, antioxidáns tartalma miatt pedig jótékony hatással van a daganatos betegségek megelõzésére, az érrendszeri problémákra. A gyümölcsben lévõ nagy mennyiségû víz hozzájárul a vese és a húgyhólyag átmosásához, és jótékonyan befolyásolja a székrekedést.

Miháldy Kinga arra is felhívta a figyelmet, hogy a parlagfûre allergiásoknál a dinnye keresztallergiát okozhat, a cukorbetegeknek pedig számolniuk kell azzal, hogy a dinnye is beleszámít a napi szénhidrát fogyasztásba. Miháldy Kinga a diétázóknak azt tanácsolta, egy falat korpás keksszel együtt fogyasszák a dinnyét, mert úgy lassabban szívódik fel a gyümölcscukor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!