2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A NAV megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítõk kiküldésétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-23 12:59:46
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július 21-tõl megkezdte a 2013-as folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítõk kiküldését, október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól.

Az állami adóhatóság minden évben október 31-éig tájékoztatja az adózókat a folyószámlájukon könyvelt adatokról, értesíti a késedelmes teljesítés miatti szankcionálásról, késedelmi pótlékról és egyeztetési lehetõséget biztosít számukra.

Folyószámla-kivonatot a NAV honlapján közzétett tájékoztató szerint csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint 1000 forinttal tartozik, vagy akinek több mint 1000 forint túlfizetése van a folyószámla 2013. december 31-i állapota szerint.

Késedelmipótlék-értesítõt az talál a kivonata mellett, akinek a tavalyi évre vonatkozóan – fizetési kötelezettségének késedelmes teljesítése miatt – késedelmi pótléka keletkezett.

Akiknek 2014. január 1. és június 10. között volt legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallása vagy adatszolgáltatása, nem kapnak papíron folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítõt sem.

Az elektronikus bevallók az ügyfélkapun (www.magyarorszag.hu) keresztül, az eBEV-szolgáltatásokon belül elérhetõ folyószámla-lekérdezõ felület segítségével, elektronikusan, folyamatosan megtekinthetik az állami adóhatóságnál vezetett folyószámlájuk állapotát, továbbá a lekérdezésig könyvelt adatok alapján a tárgyidõszakra vonatkozó várható késedelmi pótlékukat is. A 2013-as adatokról elõreláthatólag 2014. július végétõl tájékozódhatnak.

Az internetes felületen egyébként bármely adózó lekérdezheti és nyomon követheti folyószámlájának aktuális egyenlegét és várható késedelmi pótlékát is az ügyfélkapus regisztrációt követõen.

A kivonat és/vagy pótlékértesítõ átvételét követõen célszerû az értesítésben közölteket tételesen összevetni a saját nyilvántartás adataival – hívja fel a figyelmet a NAV. Ha az egyeztetés során valaki eltérést tapasztal, észrevételt tehet személyesen az ügyfélszolgálatokon, továbbá írásban és – elõzetes regisztrációval – az egyedi ügyekben tájékoztatást nyújtó NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintézõ Rendszeren (ÜCC) keresztül telefonon is a 40/20-21-22 telefonszámon. Az értesítésben közöltek írásban történõ egyeztetéséhez a “Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésû nyomtatvány nyújt segítséget, amely letölthetõ az adóhatóság honlapjáról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!