2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Magyar kereskedõház nyílt SzkopjébanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-23 13:27:31
Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfõn megnyitotta Szkopjéban, Macedónia fõvárosában a magyar kereskedõházat; ez a tizenkettedik magyar kereskedõház külföldön.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: Magyarország stratégiai partnerként tekint Macedóniára a nyugat-balkáni gazdasági együttmûködése fejlesztése során.

Macedónia 3 százalékos gazdasági növekedése, a két ország közötti kis földrajzi távolság és a kiváló politikai kapcsolatok jó lehetõséget teremtenek arra, hogy növeljék a kis és közepes vállakozások szerepét a kétoldalú kereskedelmi kacsolatokban - hangsúlyozta az államtitkár.

A magyar kormány célja, hogy a jelenlegi 2500-3000-rõl 12 ezerre növelje az exportképes kis és közepes cégek számát, ezért a kereskedõház feladata az lesz, hogy minél több vállakozást segítsen sikerhez a macedón piacon - közölte Szijjártó Péter.

Az államtitkár tárgyalt Nikola Poposzki külügyminiszterrel, akit biztosított arról, hogy Macedónia továbbra is számíthat Magyarországra NATO- és EU-integrációja során.

Szijjártó Péter találkozott Dzseri Naumof beruházási miniszterrel, Bekim Nazirin gazdasági miniszterrel és Bil Pavleszki befektetésügyi miniszterrel is, akikkel magyar cégek bevonásáról tárgyalt a macedón energiaszektor modernizációs folyamataiba. Az MVM Magyar Villamos Mûvek kifejezetten érdeklõdik a macedón energiapiac adta lehetõségek, valamint Macedónia és Albánia villamosenergiai hálózatainak küszöbön álló összekötése iránt - emelte ki az államtitkár.

Szijjártó Péter elmonta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kulcsszerepük lesz a kis- és közepes vállalkozásoknak, a forgalom bõvítésére az Eximbanknál egy 300 millió eurós hitelkeret áll rendelkezésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!