2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Navracsics: újabb uniós csúcs valószínûForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-24 13:14:27
Valószínûleg valamikor a jövõ héten rendkívüli EU-csúcsot tartanak, amelyen az ukrajnai válsággal kapcsolatban konszenzussal kell majd dönteniük a tagországok állam-, illetve kormányfõinek az Oroszország elleni uniós szankciók harmadik szakaszára való esetleges áttérésrõl - közölte kedden Brüsszelben Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter.

Valószínûleg valamikor a jövõ héten rendkívüli EU-csúcsot tartanak, amelyen az ukrajnai válsággal kapcsolatban konszenzussal kell majd dönteniük a tagországok állam-, illetve kormányfõinek az Oroszország elleni uniós szankciók harmadik szakaszára való esetleges áttérésrõl - közölte kedden Brüsszelben Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondta, hogy az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozásán felkérték az Európai Bizottságot: e hét csütörtökig végezze el azokat az elõkészítõ munkákat, amelyek a bojkott kiterjesztését teszik majd lehetõvé a pénzügyi szektorban, a védelmi szektorban, az úgynevezett kettõs felhasználású eszközök tekintetében, illetve azon érzékeny és innovatív technológiák tekintetében, amelyek az orosz gazdaság számára kulcsfontosságúak, beleértve az energiaszektort is.

Navracsics magyar újságíróknak adott tájékoztatásában elmondta: a maláj légitársaság járatának múlt csütörtöki lezuhanása - valószínûsíthetõ lelövése - óta dimenziót váltott az ukrajnai válság: regionális biztonsági-katonai, részben belpolitikai válságból globális válsággá alakult át, hiszen az ártatlan áldozatok a világ minden pontján élõ nemzetek tagjai közül kerültek ki.

Az uniós külügyi tanácskozáson abban mindenki egyetértett - közölte a magyar miniszter -, hogy a legfontosabb és a legsürgetõbb feladat olyan független vizsgálat megindítása, amely felderíti a körülményeket, és lehetõség szerint megnevezi az elkövetõket, akiknek bíróság elõtt kell majd felelniük tettükért. Az áldozatok földi maradványai a holland külügyminiszter jelzése szerint szerdán érkeznek Hollandiába.

Navracsics Tibor utalt arra, hogy nagyon erõs nyomás érzékelhetõ a közvélemény részérõl - elsõsorban Hollandiában, de általában is Nyugat-Európában -, hogy az EU nem folytathatja tovább az eddigi tárgyalásos taktikát.

A malajziai légitársaság tragédiája csak egy elem a válságban - tette hozzá a miniszter. Ami miatt a harmadik körös szankcióra való áttérést fontolgatja a Tanács, az szerinte döntõen az, hogy az elõzõ EU-csúcs által június 27-én elfogadott követelések közül szinte semmi sem valósult meg, az orosz fél ugyanúgy folytatja a szeparatisták ellátását fegyverzettel. Adatok vannak arról, hogy éjszakánként milyen haditechnika lépi át a hivatalos ukrán-orosz határt - mondta Navracsics.

Az uniós külügyminiszterek által most elfogadott szöveg felszólítja Oroszországot, hogy vegyen részt alkotó módon a vizsgálatban, valamint mûködjön együtt az EBESZ megfigyelõ missziójával. Ezen túl felkéri az Európai Bizottságot, hogy állítsa össze egyrészt azon személyek, illetve entitások listáját, amelyek még a kettes szankciós körön belül a jövõben esetleg szankciók alá vonhatók lennének, illetve e hét csütörtökig végezze el azokat az elõkészítõ munkákat, amelyek a bojkott kiterjesztését teszik majd lehetõvé a pénzügyi szektorban, a védelmi szektorban, az úgynevezett kettõs felhasználású eszközök tekintetében, illetve azon érzékeny és innovatív technológiák tekintetében, amelyek az orosz gazdaság számára kulcsfontosságúak, beleértve az energiaszektort is.

Navracsics Tibor szerint ez utóbbi kitétel vélhetõen olyan technológiára vonatkozik, ami a sarkkörön túli gázmezõk, illetve a palagáz kutatásához kapcsolódik. Az unió idén márciusban, a Krím orosz bekebelezése nyomán három körös szankciórendszert helyezett kilátásba. Az elsõ kört gyorsan bevezették. Ez lényében még csak arra terjedt ki, hogy együttmûködési programokat, beütemezett tanácskozásokat mondtak le az oroszokkal.

A második körben már vagyonzárlatot - gyakorlatilag bankszámla-befagyasztást - rendelnek el olyan személyekkel, illetve entitásokkal, így intézményekkel, illetve vállalatokkal szemben, akik, illetve amelyek felelõsek az Ukrajnával szembeni jogellenes cselekményekért. Az érintett természetes személyeket ezen túlmenõen uniós beutazási tilalommal is sújtanak. Ebben a második szakaszban az EU több lépésben fokozatosan kiterjesztette a szankciók által érintettek körét. A külügyminiszterek most is hoztak olyan döntést, hogy ezen második fázison belül még tovább kell bõvíteni az érintettek listáját. A tagországok uniós nagykövetei csütörtökön egy ilyen indítványcsomagot tekinthetnek majd át.

Ami újdonság, hogy a csütörtöki nagyköveti ülésen megvitatják azt az elõterjesztést is, amely az említett pénzügyi szektorban, a védelmi szektorban, illetve az érzékeny és innovatív technológiák tekintetében az eddiginél átfogóbb, immár szektorszintû gazdasági bojkottot irányoz majd elõ. Ez nem más, mint a harmadik szakaszra való áttérés kezdete. E harmadik szakaszt márciusban úgy definiálták, mint átfogó és messzemenõ hatású gazdasági intézkedéseket - amelyek azonban nyilvánvalóan orosz ellenlépéseket is kiváltanak majd.

Navracsics Tibor azt valószínûsíti, hogy ezt az elõterjesztést a csúcsvezetõk elé terjesztik, talán valamikor a jövõ héten. A miniszter elmondta, hogy az uniós tervezés most olyan exportleállításra vonatkozik, amiben Magyarország kevéssé érintett. Az országra nézve inkább az orosz ellenlépések lehetnek veszélyesek - jegyezte meg, és felhívta a figyelmet arra, hogy Moldovával szemben például Oroszország gyümölcsimport-tilalmat vezetett be közegészségügyi, élelmiszerbiztonsági okokra hivatkozva.

Navracsics az esetleges orosz ellenlépések lehetséges hatókörérõl szólva utalt arra, hogy Magyarország és Lengyelország érintett a fordított irányú, Ukrajnába irányuló energiaszállításban, Magyarország egyetlen energiaszállítási útvonala pedig gyakorlatilag Ukrajnán keresztül vezet. Véleménye szerint a jövõben az energiaügy lesz az egyik legfontosabb kérdés nem csupán a magyarok, hanem például Olaszország, Ausztria, sõt Németország számára is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!