2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Andor László a Nokia-gyár bezárásárólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-24 14:40:34
Az Európai Bizottság számára fontos, hogy nagyarányú munkavállalói elbocsátás esetén a dolgozók maximális segítséget kapjanak az újbóli elhelyezkedéshez, illetve az érintett térség meg tudja oldani a kialakult helyzettel kapcsolatos kihívásokat - hangsúlyozta Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összefogásért felelõs uniós biztos kedden sajtótájékoztatón Budapesten azt követõen, hogy tájékozódó megbeszélést folytatott a komáromi Nokia-gyár bezárásáról a vasas szakszervezeti vezetõkkel.

A Microsoft múlt héten jelentette be, hogy bezárja a Nokia komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat jelenleg, és amelynek kapacitása egy ideje kihasználatlan.

Andor László kiemelte: az Európai Bizottság az Európai Szociális Alap és a Globalizációs Kiigazítási Alap révén tud pénzügyi segítséget nyújtani ilyen helyzetekben.

László Zoltán, a komáromi Nokia-gyár vasas szakszervezeti alapszervezetének vezetõje, az üzemi tanács elnöke elmondta, hogy jelenleg feltérképezik a munkavállalók továbblépési lehetõségét, kikérik a dolgozók véleményét, a munkáltatóval a tárgyalások július 28-án folytatódnak, 15 nap áll rendelkezésre a megállapodásra.

Andor László kifejtette: az Európai Szociális Alap abban segíti a dolgozókat, hogy fel tudjanak készülni a változásokra, átképzéssel pedig rugalmasan tudjanak alkalmazkodni a munkaerõpiachoz. A Globalizációs Kiigazítási Alap pedig - amelybõl Magyarország még nem vett igénybe forrást - gyors és hathatós eszköz lehet a dolgozók nehéz helyzetének megoldásában - tette hozzá. A biztos megemlítette, hogy az uniós források igénybevételében a kormányzati szereplõk mellett a magánszektor is komoly szerepet játszhat.

Andor László a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy telefonon beszélt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat vezetõjével, akinek a tájékoztatása optimizmusra adhat okot, szerinte ugyanis Komáromtól nem messze, Gyõr térségében jelentõs munkaerõigény van, illetve képzett munkaerõre épülõ új beruházásokkal számolnak az ország különbözõ részén.

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta, hogy a komáromi Nokia-gyár bezárása nemcsak hazai, hanem 600 szlovák munkavállalót is érint, ezért fontos a szlovák partnerrel a kölcsönös tájékozódás, az ágazati közös gondolkodás. Szerinte a komáromi Nokia-gyárban lévõ kollektív szerzõdés többlet lehetõségeket is tartalmaz létszámleépítés esetére, például a törvényben elõírtnál 4 hónappal megdrágítja a munkaerõ-elbocsátást.

A Vasas szakszervezet 230 munkahelyen van jelen az országban, ezeken a helyeken a szakszervezeti vezetõk és a humánpolitika illetékesei közösen megnézik, lenne-e munkalehetõség a Nokia-gyárból elbocsátottak számára - mondta Balogh Béla.

László Zoltán elmondta: a dolgozókkal folytatott párbeszédben felmérik, hogy mit szeretnének elérni.

Kérdésre válaszolva László Zoltán elmondta: a korábbi elbocsátások azt mutatták, hogy becslések szerint az elküldött munkavállalók 70 százaléka tudott elhelyezkedni, abban bíznak, hogy most többeknek tudnak majd segíteni.

László Zoltán a kormány 5 pontos akciótervére vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: hasznos számukra, hogy felgyorsítják a tárgyalásokat az oda települni szándékozókkal. Az összefogás az érintett szereplõk között elõre viheti a dolgokat - jelentette ki a szakszervezeti vezetõ.

Andor László kérdésre válaszolva közölte, hogy elsõsorban a kormányzatnak van szerepe az uniós alapok lehívásában, és szerinte minél elõbb lépéseket kell tenni ennek érdekében. Az uniós biztos elmondta: a múlt héten egyeztetett arról, hogy mikor tudna találkozni a Microsoft illetékes vezérigazgató-helyettesével, akivel a cég hosszú távú elképzeléseirõl tárgyalna, hiszen a cég átstrukturálása több európai országot is érint. Az Európai Unió határozott szándéka ugyanis az ipari kapacitás bõvítése - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!