2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Elemzõk: kérdéses, meddig tartható az alacsony kamatszintForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-24 15:16:01
A monetáris tanács kedden újabb történelmi mélypontra, 0,20 százalékponttal 2,1 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Matolcsy György jegybankelnök a monetáris tanács ülését követõ sajtótájékoztatón azt mondta: az MNB "tartós tartásra", vagyis arra rendezkedik be, hogy a jegybanki alapkamat 2015 végéig a jelenlegi szinten marad.

Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje kifejtette, hogy a tartósan alacsony kamatszintre törekvés beleillik az európai országok jegybankjainak gyakorlatába. Hozzátette: kérdés, hogy meddig sikerül ezt tartani, hiszen néhány jegybank, például az amerikai vagy az angol már kamatemelést sugall a közeljövõben.

Véleménye szerint számos tényezõ elõsegítheti a kamat alacsonyan tartását, például, ha a hitelminõsítõk felminõsítik az országot. Kérdés azonban, hogyan alakul a forint árfolyama, és hol lesz az a toleranciasáv, amelybõl, ha kilép az árfolyam, arra már reagál a jegybank - vélekedett. Bár az MNB mindig azt hangsúlyozza, hogy nincs árfolyamcélja, a forint árfolyama áttételesen sok mindent befolyásol, például az adósságállománynak nem tesz jót a gyenge forint - fejtette ki.

Balatoni András, az ING Bank vezetõ elemzõje túlzottan optimistának tartja az MNB elképzelését, hogy 2015 végéig a jelenlegi alacsony szinten maradhat az alapkamat. Kedvezõnek értékelte azt, hogy a jegybank az inflációs célokra fog koncentrálni, és ha ez veszélybe kerül, akkor átgondolja a kamatpályát.

Véleménye szerint a tartósan alacsony kamatszint hosszabb távon a forint gyengülését fogja eredményezni. Ha azonban a leértékelõdést a jegybank kis súllyal veszi figyelembe, továbbá a nemzetközi környezet is kedvezõen alakul, akkor lehetséges a kamat alacsonyan tartása.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a világban valamilyen mértékben várhatóan szigorodni fognak a monetáris kondíciók az elkövetkezõ idõszakban, az Egyesült Államokban például jövõ tavasszal már kamatemelés várható. Ilyen körülmények között nehéz elképzelni, hogy a Magyarországon ilyen sokáig fennmarad az alacsony kamatszint.

Mindkét elemzõ elmondta, hogy a piac 2,0-2,1 százaléknál várta a kamatcsökkentési ciklus végét. Vagyis az alapkamat jelenlegi szintje a vártnak megfelelõen alakult, ami meglepõ volt a keddi döntésben, az csökkentés mértéke, az elemzõk ugyanis több lépcsõben várták elérni ezt a szintet.

Pesuth Tamás, a Nézõpont Intézet vezetõ gazdasági elemzõje szerint a ciklus lezárásának idõzítése két szempontból fontos:: hogy az amerikai Fed gazdaságélénkítõ programjának (QE) októberi leállítása és a devizahitelek forintosítása elõtt történt.

A QE leállítására adott jegybanki reakciók közül elsõsorban az Európai Központi Banké lesz a mértékadó, tekintettel arra, hogy Európában a hitelezési aktivitás fokozása és a gazdasági növekedés támogatása meghatározó gazdaságpolitikai szempont - írta az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Véleménye szerint az inflációs folyamatok alapján lehetõség van a 2,1 százalékos kamatszint tartós fenntartására. A devizahitelek forintosításának részletei az év vége fele várhatóak, a pénzügyi stabilitást övezõ kockázatok azonosítása majd annak pontos ismeretében lehetséges.

A nemzetközi pénzpiaci folyamatok jelentõsebb megváltozásának hiányában, a Magyar Nemzeti Bank a kamatcsökkentési ciklus lezárultával egy kamattartási ciklusba kezdhet, a laza monetáris kondíciók tartós biztosításának érdekében, ezzel is tovább támogatva a gazdasági növekedést - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!