2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Felfüggesztett Budaházy bûnperében?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-16 16:26:36
Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta Budaházy György büntetõperében.

Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta szerdai vádbeszédében az alkotmányos rend erõszakos megváltoztatása elõkészületével vádolt Budaházy György büntetõperében a Fõvárosi Bíróságon.

13,58 Budaházy Györgyöt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

Az alkotmányos rend erõszakos megváltoztatása elõkészületének bûntette miatt Budaházy Györgyöt a Fõvárosi Bíróság szerdán egy év - három évre felfüggesztett - börtönre ítélte. Az ítélet nem jogerõs.

Budaházy Györgyöt elõször 2007-ben állította az interneten megjelent írásai miatt bíróság elé az ügyészség, de a Fõvárosi Bíróság 2008. január 30-i ítéletével elsõ fokon felmentette az alkotmányos rend erõszakos megváltoztatása elõkészülete miatt emelt vád alól. Ezt a felmentõ ítéletet a Fõvárosi Ítélõtábla 2008 november 6-án hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatására utasította a Fõvárosi Bíróságot. Ebben az új eljárásban született meg a szerdán kihirdetett ítélet.

Szokolai Gábor ügyész szerdai vádbeszédében kijelentette: Budaházy György pontosan megcélzott közönséghez szólt és "nem rébuszokban beszél, állásfoglalása egyértelmû", ahogyan az ügyész szerint az is egyértelmû, hogy a Budaházy által megjelölt célok csak erõszakkal érhetõk el.

Gaudi-Nagy Tamás védõbeszédében azt mondta: ha Budaházy Györgyöt elítélnék, az "teljes mértékben ellenkezne a véleménynyilvánítás szabadságának elvével".

A két tucat kommandós és rendõr õrizetében levõ Budaházy György a szerdai tárgyaláson azt mondta: "2006 óta erõszakkal, és az erõszakkal való fenyegetéssel tartja fenn hatalmát a kormány és a politikai elit". Szerinte "nem normális az ország, amiben élünk". Igaza alátámasztására az õszödi beszédtõl a BKV-botrányig sok mindenre hivatkozott.

Kalina József bíró az ítélet indoklásakor kiemelte, hogy Budaházy György a szélsõséges megmozdulások ismert alakja, aki 13, interneten közzétett írásában erõszakos cselekvésre hívta fel olvasóit, és ezzel a bíróság szerint túllépte a vélemény-nyilvánítás törvényes határait. A bíróság enyhítõ körülményként vette figyelembe Budaházy György büntetlen elõéletét, viszont súlyosítónak tartotta azt, hogy tettét büntetõeljárás hatálya alatt követte el. Mindezekre tekintettel adott egy év felfüggesztett börtönt a maximum kiszabható öt év helyett a bíróság.

Az ítélet nem jogerõs, mert az ügyész tudomásul vette, de Budaházy György és védõje fellebbeztek ellene. A tárgyalás végén a hallgatóság hangosan skandálta a vádlott nevét.
Budaházy György védõje, Gaudi-Nagy Tamás védence felmentését indítványozta, mert szerinte Budaházy nem követett el bûncselekményt, nem lépte át a szabad vélemény-nyilvánítás határát. A Független Hírügynökség értesülése szerint a védõbeszéd után Kalina József büntetõtanácsa ítéletet hoz az ügyben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!