2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Fûtés-hûtés, bélyeggyûjteményForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-25 13:04:46
Tárgyakban folyamatosan gazdagodó múzeuma van Konyárnak.

Teljessé vált a múzeum épülete, valamint a benne kiállított anyag a múlt hét pénteken történt ünnepélyes átadással a mindössze 2150 lelkes településen, Konyáron. A bihari falu büszkélkedhet az országban egyedül olyan akkreditált közgyûjteménnyel, amely külsõ támogatás nélkül, önerõbõl jött létre – fogalmazott dr. Fülep László polgármester.
Holló-grafikák és festmények

A Kurucz Albertrõl, a szentendrei skanzen Konyárról származott egykori igazgatójáról elnevezett falumúzeumnak otthont adó épületet a helyi református egyháztól kapta a település néhány évvel ezelõtt. Elõször Konyár több száz tányért és cserépedényt magába foglaló gyûjteménye, valamint az 1800-as évekbõl megmaradt használati tárgyakból, bútorokból berendezett paraszti szoba lelt otthonra az épületben. Ekkor „fedezte fel” a közgyûjteményt Újváry Zoltán, a Debreceni Egyetem néprajztudósa, aki korábban Konyár helytörténeti kötetét is szerkesztette. Újváry professzor Holló László-grafikákkal és -festményekkel gazdagította a falumúzeum kiállítási anyagát. Mindeközben Bihari-Horváth László fiatal muzeológus bekapcsolódott Konyár hagyományait, néprajzi értékeit mentõ és bemutató munkába. Az utóbbi három évben tíz kiállítást rendeztek a falumúzeumban.

Ilyen elõzmények után érkeztünk el a múlt hét péntekhez, amikor a falumúzeumnak otthont adó épület infrastruktúrája teljes lett. A helyiségek temperálását, valamint vizes helyiségeket alakítottak ki pályázati pénzbõl. Ennek történt meg a hivatalos átadása. Ugyanakkor Újváry Zoltán professzor újabb szegmenssel gazdagította a falumúzeumot: bélyeggyûjteményét adományozta a konyáriaknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!