2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Fontos változás a cafeteriában - szigorít a NAVForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-25 13:18:31
Visszaszorulhatnak a dolgozók és munkáltatók széles körét érintõ adómentes utalványok és szigorúbb NAV ellenõrzésekre lehet számítani ezen juttatási forma kapcsán – értékeli a helyzetet Vizer József, az RSM DTM adómenedzsere blogbejegyzésében.

A munkavállalói motiválás egyik fontos költséghatékony eszköze az adómentes utalványok köre. Ezen célhoz kötött utalványok felhasználhatósága megkötött, ugyanakkor a juttatásforma révén a munkavállalók majdnem kétszer nagyobb "elkölthetõ" jövedelemre tehetnek szert, mintha bruttó bérük növekedne, így a lehetõség iránt évrõl-évre egyre nagyobb érdeklõdés mutatkozott mind munkáltatói mind munkavállalói oldalról.

Elsõsorban a jövõre nézve - de a múltban kiadott ilyen típusú utalványok kapcsán is - óvatosságra int azonban, hogy az év elején törvénymódosítás, a nyár folyamán pedig egy tájékoztató jelent meg a témában. Az év elejei szabálymódosítás a visszaváltható, pénzzé tehetõ utalványok körét kizárta mind az adómentes, mind pedig a kedvezményes adózási körbõl. Mindez pedig csak pontosításnak, nem pedig új elõírásnak tekintendõ szögezte le a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mivel a korábban kialakult gyakorlat a rendeltetésszerû joggyakorlás elvébe ütközik.

A nyár folyamán megjelent közös tájékoztatóban, pedig kiemelték, hogy nem csupán a visszaváltható, hanem a más utalványra becserélhetõ utalványok sem juttathatóak adómentesen.Mindez azt jelenti, hogy adómentes utalványok kapcsán számítani lehet arra, hogy a NAV az ellenõrzések során ezentúl kiemelt figyelmet fordít eme juttatásokra.

Ahogyan az az NGM és a NAV közös tájékoztatójában is kiderül; adó- és járulékköteles bérjövedelemnek minõsül az utalvány juttatás, amennyiben a rendelkezésre álló dokumentumok, információk alapján arra lehet következtetni, hogy az utalvány kibocsátón, vagy vele szoros kapcsolatban álló más szervezeten keresztül lehetõség van az adott utalvány készpénzre, vagy más utalványfajtára való beváltására.

Ezt, az adókockázat elkerülése érdekében, mindenképpen figyelembe kell venniük a béren kívüli juttatásban gondolkodó cégeknek! Bölcs dolog e juttatási forma bevezetése elõtt - de az önellenõrzés lehetõségét kihasználandó, akár utólag is - tüzetesen áttanulmányozni az utalványra vonatkozó szerzõdési feltételeket, az utalvány kibocsátójának hirdetéseit, illetve minden, az adott utalvány gyakorlati használatával kapcsolatos információt - írja az RSM DTM adómedzsere.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!