2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Barnuljon okosan, segítünk!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-26 15:25:53
A strand az a hely, ahová nem ciki smink nélkül menni.

Tombol a nyár, ez pedig egyet jelent az egyre hosszabb ideig tartó napsütéssel, és a szekrény mélyérõl elõkerülõ bikinikkel. Azonban mielõtt kifeküdne napozni, nem árt átnézni, mi kerül a strandtáskába, és megtenni a kellõ óvintézkedéseket. A szakértõ segítségével ésszerûen és az egészségre káros következmények nélkül adhatja át magát a barnító sugaraknak.
A számot figyelje

Ha naptejet vásárol, fontos szempont, hogy ne keltsen zsíros érzetet, és ne tömítse el a pórusokat, de a leglényegesebb, hogy magas SPF (sun protection factor), azaz fényvédõ faktorszáma legyen. „Az SPF szám azt jelzi, hogy az adott termékkel mennyi idõvel tovább maradhatunk a napon leégés nélkül, melyért az UV-B sugarak felelõsek. Természetesen ez az érték egyénenként, bõrtípustól függõen változhat, és nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy például a homokról, vízrõl visszaverõdõ napsugarak, az izzadás és a sport miatt módosulhat” – árulta el dr. Csernus Krisztina, a Royal Clinics bõrgyógyász-kozmetológus szakorvosa, aki azt is hozzátette, a gyermekek, idõsek és érzékeny bõrûek számára legalább 30-as faktorszámú napkrém szükséges!

„A biztonság kedvéért érdemes nagyobb faktorral ellátott terméket beszereznünk, hiszen olyan súlyos következményektõl óvhatjuk meg magunkat, mint a bõrdaganatok kialakulása, ráncosodás, korai bõröregedés, foltok, értágulatok megjelenése. Fontos, hogy legalább fél órával indulás elõtt kend be magad, és lehetõleg vízálló naptejet vegyél, hogy úszás közben is védve legyél a napsugaraktól!”
Nem mindegy, mikor

A szakértõ arra is figyelmeztet, sok esetben nem is kell túl sok idõt napon tölteni, hogy bõrelváltozások jelenjenek meg.

„Legjellemzõbb a szeplõk, pigmentfoltok felbukkanása egy korábbi leégés helyén, mely után tanácsos kerülni a napot, de legalábbis kellõen felkészülten menni a strandra. A fokozatosság nagyon fontos. Nyár elején védtelenebb a bõr, fokozottabb fényvédelem szükséges. Nyár végére nõ a természetes védelmünk a bõrben, a nagyobb számban lévõ pigmentsejtek és a felhám vastagodása miatt, ilyenkor tehát tovább tudunk a napon leégés nélkül tartózkodni, azonban fényvédõ krémeket ilyenkor is használnunk kell. Ma már számtalan napozás utáni termék is létezik, melyek nemcsak ápolnak, de fenntartják vagy fokozzák a barnaságot” – mondta a bõrgyógyász szakértõ, aki azt is hozzátette, hogy utazás elõtt érdemes ellenõrizni a lejárati dátumot, illetve a krémeket hûvös, fénytõl védett helyen tárolni!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!