2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Szûrõkampány a hepatitis világnap alkalmábólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-26 15:33:12
A szombati rendezvény célja felvilágosítani a lakosságot a vírushepatitisekrõl, eloszlatni a tévhiteket és felkutatni a fertõzött betegeket. A lebonyolításában részt vesznek a betegszervezetek és a hepatológiai centrumok.

Országos felvilágosító és szûrõkampányt szervez július 26-án, szombaton a hepatitis világnapja alkalmából a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR). A rendezvény célja felvilágosítani a lakosságot a vírushepatitisekrõl, eloszlatni a tévhiteket és felkutatni a fertõzött betegeket. A esemény idõszerûségét az adja, hogy ma Magyarországon a körülbelül 40 ezer krónikus hepatitis C vírussal fertõzött, kezelést igénylõ beteg nagy része nem tudja, hogy fertõzött, akik pedig nem kapnak megfelelõ kezelést, azoknál májzsugor és májrák alakulhat ki - hangsúlyozta a VIMOR elnöke. Hozzátette: ma Magyarországon a betegségre nincs központi szûrõprogram.

Werling Klára kiemelte, a számítások szerint 2020-ra ezeknek a betegségeknek és a szövõdmények gyógyítása jelentõs anyagi terhet jelent majd az egészségügynek, a cél ezért a korai felismerés és kezelés kell legyen. Az elnök megjegyezte azt is, a közeljövõben kerülnek törzskönyvezésre Európában azok az új gyógyszerek, melyekkel a betegek 90-100 százaléka meggyógyítható. A felvilágosító és szûrõkampány lebonyolításában részt vesznek a betegszervezetek és a hepatológiai centrumok. A felkérésre tizenöt vidéki szervezet és a budapesti szervezetek is jelentkeztek, ezek a tervek szerint le is fedik az országot. A tájékoztatás szerint lesznek szûrések Székesfehérvárott, Ajkán, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Kaposváron, Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Egerben és Budapesten.

A hepatitis C vírus (HCV) a fertõzött ember vérében található, ép bõrön, nyálkahártyán nem jut át. A terjesztés fertõzött vérrel történhet. A betegség terjedésének egyik leggyakoribb oka volt korábban a vérátömlesztés, vérkészítmény adása, különösen az 1992 elõtti - a HCV felfedezése és a diagnosztikus módszerek kifejlesztése, bevezetése elõtt történt években. Terjedése ma a fertõzött vérrel szennyezett eszközök által okozott sérülés révén történik, például az intravénás vagy felszippantásos kábítószer-használat, tetoválás, testékszerek (piercing), akupunktúrás kezelés, közös körömolló vagy borotva, fogkefe használata által, de elõfordulhat fogászati vagy más orvosi beavatkozás során is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!