2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Több mint 200 milliárd forint többlettámogatás az állattartóknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-28 13:39:37
Akár 70 ezerrel is több ember dolgozhat a következõ években a mezõgazdaságban annak köszönhetõen, hogy a kormány 2020-ig több mint 200 milliárd forint többlettámogatást nyújt az állattartóknak. A kormány az állattenyésztés mellett segíteni fogja a zöldség-gyümölcs termesztõket és a vetõmag elõállítással foglalkozókat is.

Pásztor Dénes nemrég vágott bele az állattartásba, mellette takarmány elõállításával is foglalkozik. Ahhoz hogy nyereséges maradjon a gazdasága, fejlesztenie kell, most egy kisebb vágóhidat szeretne megépíteni. „Ezzel a beruházással lehetõvé válik az, hogy a saját magunk által megtermelt húsmarhát mi vágjuk le és egy közvetlen csatornán keresztül a felhasználókhoz, a vásárlókhoz eljuttassuk, kiiktatva a kereskedelmi láncszemeket. Ezáltal a fogyasztó egy garantált, mindig ellenõrizhetõ jó minõséget kapna” – mondta a gazdálkodó a Híradónak.

A kormány a következõ években az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságokat az eddiginél jobban támogatja majd, így szeretné azt elérni, hogy minél több vidéki embernek legyen munkája.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkár azt mondta: a magyar kormány 2020-ig nemzeti forrásokból 180 milliárd forint és Európai Uniós forrásokból már most 32 milliárd forint olyan többlettámogatást kíván az állattenyésztés számára biztosítani, amely az eddigieken túlmenõen segíti az állattartók jövedelmezõségét, valamint a mezõgazdasági munkahelyek megtartását és új munkahelyek létrehozását is.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy már 2015-tõl több mint 33 milliárd forinttal segítik az állattenyésztéssel foglalkozó gazdákat. A sertéstartók például nyolc és fél milliárd forinttal, a tejtermelõk 15 milliárd forinttal a baromfi és a húsmarhatartók pedig külön-külön 11 milliárd forinttal több támogatást kapnak, mint idén.

Emlékeztetett: a döntés része annak az állattartókra vonatkozó csomagnak, amely alapján a kormány az állattenyésztés számára 2020-ig ütemesen 212 milliárd forint munkahelyteremtést segítõ többlettámogatást biztosít. Ebbõl az összegbõl 180 milliárd forintot a nemzeti költségvetésbõl különítenek el a tervezett támogatásokon felül.

A szóban forgó program nagyságrendjét jelzi, hogy 2014-ben összesen 42 milliárd forint, 2015-ben pedig már 75,5 milliárd forint áll rendelkezésre a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) e célra szolgáló elõirányzatában az állattenyésztési programokra - mondta.

A FM új nemzeti jogcímként bevezeti - annak uniós elfogadását követõen 2015-ben - a kocák után járó állatjóléti támogatást évi mintegy 8,6 milliárd forint keretösszeggel. Ez kiegészíti a jelenlegi támogatási rendszerben a sertéshízók után biztosított évi 8,5 milliárd forint állatjóléti támogatást. A kormány továbbra is kiemelt célnak tekinti a magyar sertésállomány megduplázását 2020-ig - ismertette a helyettes államtitkár.

Közölte azt is: a baromfiágazatban a mostani évi 8 milliárd forint forrással rendelkezõ állatjóléti támogatás keretösszegét újabb 3 milliárd forinttal 11 milliárd forintra emelik. A tejtermeléssel foglalkozó gazdálkodók pedig számolhatnak azzal, hogy az új vidékfejlesztési programban 2017-tõl folytatódik az eredetileg 2016 végéig tartó, tejelõ szarvasmarha állatjóléti támogatás. Ez évi 8 milliárd forintot jelent az ágazatnak.

A mezõgazdasági munkahelyteremtõ program keretében a kormány emelt összeggel folytatja az állattartók átmeneti nemzeti támogatását a tej-, a húsmarha- és a juhágazatban. A tervek szerint az átmeneti nemzeti támogatások 2015-ben mintegy 20 milliárd forinttal nõnek az eredetileg elõirányzott összeghez képest. Ez azt jelenti, hogy a tejtermelõk összesen 20,8 milliárd forinthoz, a húsmarhát tartók 11 milliárd, a juhászatok 3 milliárd forinthoz jutnak hozzá jövõre ezeken a jogcímeken.

A kormány 1,6 milliárd forinttal több pénzt szán az összes állattartó által igénybe vehetõ nemzeti támogatásokra, így az állatgyógyászattal és az állati hulla ártalmatlanításával összefüggõ költségek finanszírozására. A kabinet az állattartók számára a fentieken túl további jelentõs, termeléshez kötött, tehát célzott támogatási lehetõségekkel is élni kíván a közvetlen termelõi források keretében, több 10 milliárd forintos nagyságrendben a jövõ évtõl - mondta Feldman Zsolt. Hozzátette: ennek részleteirõl augusztusban adnak részletesebb tájékoztatást az érintettek számára.

Felhívta a figyelmet: a kormányzat kiemelt célja, hogy minél több embernek biztosítson a mezõgazdaság tisztességes megélhetést Magyarországon. Ezért dolgozták ki a Még több munkahelyet a mezõgazdaságban elnevezésû programot, és az állattartók gazdálkodását segítõ többletforrásokat biztosító tervet.

Kiemelte: a foglalkoztatás további tartós növekedése érdekében a kabinet biztosítja, hogy az állattenyésztõk, a zöldség- és gyümölcstermelõk, valamint a vetõmag-elõállítók többletlehetõségekhez jussanak a következõ idõszak támogatási forrásaiból, így minél több embernek tudjanak munkát adni vidéken. A kormány minden lehetõséget felhasznál a kis- és közepes gazdaságok megerõsítéséhez, továbbá a munkaigényes ágazatok helyzetbe hozásához a magyar agráriumban - mondta.

A helyettes államtitkár az ellenzéki kritikákra reagálva hangsúlyozta: a kormány programja az agrárium és a vidék fejlesztésére fordulatot jelent a korábbi támogatáspolitikához képest, mert a munkaigényes ágazatokat, a kis- és közepes gazdaságokat támogatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!