2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Ez befolyásolhatja a nyugdíjat - hamarosan egyeztetés kezdõdikForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-28 13:46:33
A magyarok 53 százalékának a bizonytalanság jut eszébe a nyugdíjas évekrõl. A Napközben címû mûsorban nyilatkozó nyugdíjszakértõ elmondta: augusztus 15-tõl beindul az úgynevezett egyeztetési eljárás, amelynek során a nyugdíjbiztosítás a nyilvántartásában õrzött adatokat szeretné biztossá tenni.

A magyarok 53 százalékának a bizonytalanság jut eszébe a nyugdíjas évekrõl. Csaknem minden harmadik ember úgy véli, jelenlegi bruttó bérénél magasabb összegre lesz szüksége nyugdíjasként.

Jelenleg három nyugdíj elõtakarékossági lehetõség – a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári tagság és a nyugdíj elõtakarékossági számla – közül lehet választani. Tunner János, az Aegon életbiztosítási termékmenedzsment vezetõje az életbiztosítással kombinált nyugdíjbiztosítást ajánlja. Tunner János az idõben elkezdett, rendszeres megtakarítás fontosságára hívta fel a figyelmet. Ha valaki havi 15-20 ezer forintnyi összeggel negyven éves korában elkezd takarékoskodni a nyugdíjas évekre, az már egy biztonságos kiegészítést jelent, véli a szakember.

Hidasi László nyugdíjszakértõ szerint Magyarországon az a jellemzõ szemlélet, hogy a nyugdíjak biztosításában is az államtól várjuk a megoldást. A szakértõ úgy véli, a nyugdíjak mértéke rendkívül tisztességes Magyarországon, hiszen, ha belegondolunk, hogy negyven év után a havi átlagkereset nyolcvan százalékát kaphatja valaki. Azt azonban problémának tartja, hogy a keresetek, a jövedelmek alacsonyak. Hidasi László hangsúlyozta: már az elsõ keresetbõl takarékoskodni kellene a nyugdíjas évekre.

A nyugdíjszakértõ arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövendõ nyugdíjasoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mennyi biztosítási idejük van, valamint azzal is, hogy a munkáltatóik bejelentik-e õket, és olyan jövedelemmel jelentik-e be, amelyet kézhez kapnak. Szintén fontos tudni, hogy a nyugdíjak összegét ma már egyre inkább nem a szolgálati idõ, hanem a jövedelmek színvonala határozza meg. 1988-tól a nyugdíj megállapításáig az életkereseteket számítják.

Hidasi László elmondta: augusztus 15-tõl beindul az úgynevezett egyeztetési eljárás, amelynek során a nyugdíjbiztosítás a nyilvántartásában õrzött adatokat szeretné biztossá és stabillá tenni. Elõször az 1955 és 1959 között születettek kapnak majd egy végzést, amelyben leírják nekik az eljárás menetét, a szükséges tennivalókat, és egy kimutatást is találnak mellékletként, amelyben visszaigazolják számukra a szolgálati idejüket, illetve, hogy milyen jövedelemmel jelentette be õket a munkáltatójuk. Ha elfogadják az adatokat, nem kell semmit tenniük, ha azonban eltérést tapasztalnak, 90 napon belül kell válaszolniuk, hogy elinduljon az egyeztetési eljárás.

Matis Ágnes független nyugdíjszakértõ azt mondta: Magyarországon nincs megfelelõ helyen a nyugdíjtudatosság. A fiatalok általában úgy vélekednek, hogy nekik nem lesz nyugdíjuk, ennek ellenére semmit nem tesznek a takarékoskodás érdekében. A szakértõ hozzáfûzte: sokan fognak azzal szembesülni, ha évekig minimálbéren voltak bejelentve, akkor annak az összegnek a nyolcvan százaléka is nagyon alacsony, körülbelül 55 ezer forint lesz.

Matis Ágnes azt tanácsolta: gondoljuk végig, hogy nyugdíjas korunkban havonta mennyi kiegészítõ jövedelemre lesz majd szükségünk, és 15 éven keresztül minden hónapban azt az összeget tegyük félre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!