2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Devizahitelek: perel a tisztességtelenség vélelme ellen az OTPForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-28 14:07:33
Az OTP csoport és tagjai - az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank és az OTP Lakástakarék - élni fog a devizahiteles törvény adta perlési joggal a hitelszerzõdéseik tisztességtelenségének vélelme ellen, és mérlegeli, hogy a törvénnyel kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz fordul.

A csoport közleményében hangsúlyozza: az OTP csoport továbbra is fenntartja azon álláspontját, hogy hitelszerzõdés-kötési és -módosítási gyakorlata mindenkor megfelelt az aktuális törvényi szabályozásnak. Ezt a pénzügyi felügyelet is folyamatosan ellenõrizte és megfelelõnek minõsítette.

A bank MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a jelenlegi jogszabályban - a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerzõdéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezésérõl szóló törvényben - kimondott, illetve megdönthetõ vélelemként rögzített feltételek új, a devizahitel szerzõdések megkötésének idõpontjában ismeretlen elvárásokra alapulnak.

Ezért kívánnak élni az abban biztosított lehetõséggel, amely alapján bíróságon dönthetik meg az egyoldalú szerzõdésmódosítási feltételekre vonatkozó tisztességtelenség vélelmét.

A bank korábbi közlése alapján az OTP csoport egészének az árfolyamréssel kapcsolatos visszatérítési kötelezettsége várhatóan mintegy 27 milliárd forint.

Figyelembe véve a 2013. év során erre a célra képzett kockázati költséget, az adózás elõtti negatív eredményhatás mintegy 25 milliárd forintot érhet el, amit 2014 második negyedévében számolnak el. Ez az összeg mintegy 20 milliárd forinttal magasabb a korábbi várakozásuknál a törvénybe az elfogadás elõtt nem sokkal bekerült elévülési szabályok miatt.

Az egyoldalú szerzõdésmódosítást tartalmazó szerzõdési feltétellel kapcsolatos perek az OTP szerint a devizaalapú hitelek esetében közel 90 milliárd forintot, a forint jelzáloghitelek és fogyasztási hitelek esetében pedig további 20-30 milliárd forintot érinthetnek. A törvény elfogadott változata 40 milliárd forinttal növelte az általuk várt összeget - tudatta a bank július elején.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!