2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
500 iskola kerül az NGM-hezForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-28 14:28:44
A tárca várhatóan szeptemberben megalakuló háttérintézménye, a Nemzeti Szakképzési és Felnõttképzési Hivatal (NSZFH) felel majd szakiskolák és szakközépiskolák fenntartásáért, szakmai irányításáért - írja a Magyar Nemzet.

Legkésõbb 2015 szeptemberétõl biztosan elkerülnek a szakiskolák és szakközépiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. Czomba Sándor államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta, ezen iskolákat a nemzetgazdasági tárca új háttérintézménye, a Nemzeti Szakképzési és Felnõttképzési Hivatal venné át. Interjú.

A tervek szerint már idén szeptemberben megalakul a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) új háttérintézménye, amely a szakképzés fejlesztése mellett a jövõben a szakiskolák és szakközépiskolák fenntartásáért, illetve szakmai irányításáért is fog felelni – mondta Czomba Sándor munkaerõ-piaci és képzési államtitkár. A Nemzeti Szakképzési és Felnõttképzési Hivatal (NSZFH) névre keresztelt új fenntartó mintegy ötszáz iskolát venne át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. – A szakképzéssel, felnõttképzéssel kapcsolatos feladatok szakmai irányítása már 2010 óta a nemzetgazdasági tárcához tartozik, de úgy láttuk, elengedhetetlen, hogy a fenntartói jogokat és kötelezettségeket is átvegyük, hisz nem lehet egy rendszert hatékonyan mûködtetni, ha csak kívülrõl avatkozunk bele – fogalmazott az államtitkár, aki szerint a szakképzés legfontosabb feladata a munkanélküliség újratermelõdésének megakadályozása.

– A kormány elvi döntése után az átalakítás elõkészítõ munkái megkezdõdtek, de a végleges döntéshez még számos egyeztetésre van szükség. A tervezett forgatókönyv szerint az NSZFH létrehozását követõen beterjesztjük a szükséges jogszabály-módosításokat, kormányrendeleteket, majd legkésõbb 2015 szeptemberében minden érintett intézményben az új fenntartói struktúrában indulna a tanév. A változás csak a honvédelmi, a belügyi és a földmûvelésügyi tárcához tartozó szakképesítéseket nem érintené – hangsúlyozta.

Mint kiderült: a vegyes profilú intézmények átvételét illetõen vannak még nyitott kérdések, ezek azok az iskolák, amelyek szakképzés mellett gimnáziumi vagy általános iskolai képzést is folytatnak. Czomba Sándor szerint elképzelhetõ, hogy a homogén szakiskolákat és a vegyes intézményeket nem egyszerre veszi át az NGM.

Az államtitkár szerint a munkaerõpiac szempontjából egészségesebb arányokat kell teremteni az iskolatípusok között, mert jelenleg a középiskolás diákpopuláció 40-45 százaléka jár gimnáziumba, illetve szakközépiskolába, és mindössze 10-20 százalék választja a szakiskolát, ráadásul ezen diákoknak is csak mintegy negyede tanul hiányszakmát. – Miközben a piacon komoly igény mutatkozik például egy hegesztõ vagy gépi forgácsoló iránt, a nappali rendszerû oktatásban nincs vagy alig van, aki megszerzi ezeket a képesítéseket. A kormány a megújuló szakképzési rendszerben lehetõséget teremt – és anyagi támogatást is biztosít – ahhoz, hogy az intézmények átálljanak olyan képzési kínálatra, amelyekre valóban szükség van – mondta Czomba Sándor. Hozzátette, olyan 3+2 éves rendszert alakítottak ki, ahol a szakma elsajátítását követõen két év alatt érettségire is felkészülhet a diák, így megteremtették az átmenetet a felsõoktatásba is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!