2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Új csomagküldõ jön MagyarországraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-29 12:31:41
A startup vállalkozások helyzete sohasem egyszerû. Különösen igaz ez egy olyan telítettnek tûnõ piacon, mint a csomagküldés területe.A Webox Hungary Kft. azonban egy külföldön már sikeres megoldást, a csomagküldõ automatát szeretné meghonosítani Magyarországon.

Terveik szerint az évi 15 millió darab kiszállított csomagot jelentõ hazai forgalom 7-8 százalékát szeretnék a magukénak tudni, öt éven belül.

A webáruházak és az online vásárlás térhódításával párhuzamosan komoly fellendülés tapasztalható a csomagküldõ piacon is. A hagyományos utak (házhozszállítás, posta, átvételi pontok) azonban nem tudnak minden igényt kielégíteni. Sokak számára megoldhatatlan a futárra várakozás vagy a sorban állás a postán vagy egy átvételi helyen, de lehet, hogy egyszerû kényelmi szempontok miatt elégedetlenek ezekkel a metódusokkal: olyan csomagot rendelnek, melyet nem szeretnének valakitõl átvenni, vagy csak egyszerûen nem akarják komolyabb összeggel a zsebükben a napi teendõiket intézni. Számukra kínál újszerû alternatívát a csomagátadó automata, mely tulajdonképpen egy könnyen elérhetõ helyre (benzinkút, hipermarket, pláza, stb.) telepített, fiókokból álló fémszekrény. A webáruházból rendelt termékeket a G4S futárszolgálat hordja ki a vásárló által megjelölt terminálba. A csomagot egy e-mailben/SMS-ben kapott QR-kód vagy egy speciális kód és a telefonszám beütésével lehet a szekrénybõl kivenni, az odaszállítást követõ 72 órán belül.

A Webox folyamatosan bõvíti webshop-partnerei körét, de várhatóan már augusztustól igénybe vehetjük ezt a szolgáltatást például a Vaterán, az Extreme Digital, PCLand, 220volt és a Líra felületein, vagy a nõi célközönséget célzó The Body Shop, Parfümpláza, ParfümCenter, Mini-Manó Babacentrum és a PlayersRoom webshopjaiban. A Webox a további bõvülést az ország egyik legnagyobb webshop platform gyártójával, az Unas Online Kft.-vel elindult együttmûködés útján kívánja elérni. A szolgáltatás érdekessége még, hogy közvetlen, személyes csomagfeladás is lehetséges egy másik címzettnek.


Szanitter Áron, a Vaterát is üzemeltetõ Allegro Group HU Kft. piacterek üzletág vezetõje elmondta: „2014 áprilisa óta a Vatera kínálata a korábban a Grando.hu-n megtalálható több száz webáruház és hagyományos bolthálózat új, garanciális termékével bõvült. Így oldalunkon magán- és kereskedõi ügyletek egyaránt köttetnek. Legfrissebb adataink szerint a Vatera vásárlások 53 százalékában levélküldeményként érkeznek a csomagok, ezt követik a személyes átvétel módozata (a vásárlók 27,5 százaléka vette át így a megrendelt cikket). A harmadik helyen lévõ Vaterafutár kihasználtsága 2012. júliusi megújulása óta több mint hétszeresére nõtt, és 2014 júniusában már több mint 40 ezer vaterás eladást bonyolítottak ezen a módon. Már évek óta folyamatosan dolgozunk azon, hogy ebbe a szolgáltatásba több nagy futárszolgálat legjobb ajánlatait integráljuk, és a legkisebbtõl a legnagyobb csomagig szinte minden igényt le tudunk fedni."

"Csomagszállító partnereink kifejezetten a Vatera részére alakították ki kedvezményes díjszabásaikat, amely magas színvonalú szolgáltatással párosul, és ezért igen népszerû a vaterázók körében. Úgy gondoljuk, hogy a Webox csomagátadó automatái remekül ki tudják majd elégíteni a vaterás felhasználók igényeit, hiszen az automaták használata a nap 24 órájában, gyakorlatilag sorban állás nélkül lehetséges, ezzel többletszolgáltatást nyújt a többi, már mûködõ átvételi pontos rendszerhez képest. Emellett a Vatera számára kialakított, kedvezményes díjazással a Webox rendszere jó eséllyel tud vetélytársa lenni más futárszolgálatok hasonló szolgáltatásainak. Mindezek mellett azt is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Vatera, mint a hazai e-kereskedelem meghatározó és úttörõ szereplõje az elsõk között csatlakozzon ahhoz az innovatív rendszerhez, amelyet a csomagátadó automaták hálózata képvisel.”


Ivády István, a Webox Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatója elmondta: „Cégünk egy fiatal, lendületes vállalkozás merész tervekkel és agilis csapattal. Csomagátadó automaták telepítésére és üzemeltetésére esküdtünk fel. Tervünk, hogy három éven belül egy olyan innovatív és jövõbemutató szolgáltatást terjesszünk el egész Magyarországon, ami megkönnyíti az emberek hétköznapjait és segíti a vállalkozások életét. Terveink szerint 42 csomagterminál lesz Budapesten és 38 vidéken, ami idén 80 automatát jelent. Jövõ év végére további 50 ilyen terminál beüzemelésével számolunk, 2016-ra pedig szeretnénk elérni a 300-at.” A szolgáltatás elindítása az induló 80 gépre vonatkozóan 600-700 millió Ft-os befektetést jelent, mivel egy terminál hardverköltsége körülbelül 5 millió forint körül mozog. A telepítés és kiépítés költsége helyszíntõl függõen 200-300 ezer forint körül alakul.

Az automaták telepítéséhez körülbelül 3,5 négyzetméternyi terület szükséges, mélységük 94,2 centiméter, magasságuk 2,3 méter, míg súlyuk közel két tonna. Az automaták préselt acéllemezbõl készültek, 3 darab biztonsági kamerával megfigyeltek, míg a fakkokat mágneszáras ajtó védi, nyitásuk két részbõl álló azonosító kóddal hajtható végre.

A Webox Hungary Kft. csomagátadó automaták üzemeltetésére jött létre a Mûszertechnika Holding Zrt. leányvállalataként 2013-ban. A Kft. mûködéséhez szükséges pénzügyi és szakmai hátteret biztosító Mûszertechnika Holding (Széles Gábor érdekeltségébe tartozó vállalatcsoport) több mint 30 éves múltra visszatekintõ magánvállalat, amelynek éves árbevétele 10 milliárd forint, és elsõsorban gyártási, pénzügyi, ingatlan és informatikai területeken tevékenykedik. A Webox stratégiai partnere és egyben beszállítója a lengyel InPost vállalat, amely hardver- és szoftvermegoldásokat, továbbá stratégiai partnerként know-how-t és háttértámogatást biztosít a Webox Hungary Kft. számára. A lengyel Integer tõzsdei vállalatcsoport tagjaként ismert InPost 15 éve van jelen a postai és logisztikai piacon, jelenleg 21 országban mûködik a Webox által is használt csomagátadó megoldásuk, európai szinten 16 000 terminál kihelyezését célozták meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!