2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A Déli Áramlat ellenzõi nem kínáltak alternatívátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-29 13:02:53
Nagyon erõsen ki kell állnunk a beruházás mellett, mert ezen a vezetéken sokkal kisebb kockázat mellett juthatunk orosz gázhoz - mondta a Világgazdaságnak a fejlesztési tárca energetikai államtitkára, aki biztos abban, hogy elõbb-utóbb Brüsszel is rábólint majd a szerzõdésekre.

Az orosz-ukrán helyzet nem elõször veszélyezteti a magyarországi gázellátás biztonságát, ezért nagyon erõsen ki kell állnunk a Déli Áramlat beruházás mellett, mert ezen a vezetéken sokkal kisebb kockázat mellett juthatunk orosz gázhoz - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai államtitkára a Világgazdaságnak. Aradszki András hozzátette: a projekt ellenzõi eddig semmiféle alternatívát nem kínáltak térségünk, benne pedig Magyarország stabil gázellátására abban az esetben, ha Ukrajnán keresztül nem jutnánk gázhoz. Ezért fontos a közeljövõben üzembe helyezendõ magyar-szlovák földgázvezeték, és ezért is nagyon határozott a magyar kormány álláspontja, hogy Horvátország felõl is érkezhessen gáz - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy Brüsszelnek aggályai vannak a Déli Áramlat szerzõdései miatt, Aradszki András azt mondta, Magyarország abban érdekelt, hogy a Déli Áramlat az európai normák szerint épüljön meg, ezért is támogatják, hogy az EU megállapodjon errõl Oroszországgal. Viszont - tette hozzá - az uniónak és Oroszországnak meg kell találnia a mindkét fél számára elfogadható jogi és praktikus megoldást, kompromisszumot. Brüsszeltõl egyébként, ha gyakran nehézkesen is, de minden jóváhagyást meg szoktunk szerezni, ezen is dolgozunk - mondta az államtitkár.

Aradszki András más témáról szólva elmondta, olyan feltételeket kell teremteni, hogy a piaci szereplõk tervezetten és ütemezetten hozzáláthassanak az erõmû-felújításokhoz és hatékonyság-növelésekhez. Mint mondta, támogatják a magántõke jelenlétét az áramtermelésben. 2025-ben sok hazai erõmû engedélye lejár, új beruházások nélkül kockázatos lehet ez az idõszak. Az államtitkár elmondta azt is, már keresik az Ukrajnát elkerülõ alternatív útvonalat a paksi fûtõelem szállítására és a sérült elemek visszaszállítására. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy két évre elegendõ tartalékunk van, a sérült elemek biztonságosan tovább tárolhatók Magyarországon, esetleges itt maradásuk nem befolyásolja az atomerõmû normális mûködését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!