2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Pénztárgépek: több mint 25 ezer ellenõrzés, 260 millió forint bírságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-29 13:09:35
Az esetek 12 százalékában, 3 ezer gépnél talált valamilyen hiányosságot és 260 millió forint bírságot szabott ki a NAV, amelynek rendszerébe jelenleg 143 048 pénztárgép van bekötve.

A NAV a célzott kiválasztással a számla- és nyugtaadási kötelezettség végrehajtását ellenõrzi. Gyanúsnak találja például, ha rendszertelenül érkeznek a számlák, például egyes napokon sok, más napokon egy sem. A kérdésre, érzõdik-e már az áfabevételeken az online kasszák bekötésének hatása, az adóhatóság közölte: a teljes kereskedelmi szektor 55 milliárd forinttal (15 százalékkal) teljesített jobban 2013 azonos idõszakához képest.

Az állami adóhatóság az online pénztárgépekhez kapcsolódóan elsõsorban azt vizsgálja, hogy az adózónak az általa ténylegesen végzett tevékenység alapján van-e pénztárgép-használati kötelezettsége, a pénztárgéphasználatra kötelezett adózó határidõben igényelt-e üzembe helyezési kódot az erre rendszeresített nyomtatványon, és intézkedett-e online pénztárgép beszerzésérõl.

Ha már üzembe helyezték az online pénztárgépet, a NAV egyebek között azt ellenõrzi, hogy az milyen típusú gép, rendelkezik-e érvényes forgalmazási engedéllyel, bejelentették-e az üzemeltetés helyét, rendeltetésszerûen használják-e, található-e rajta manipulációra gyanút adó jel, sérülés, továbbá, hogy az adózó rendelkezik-e pénztárgépnaplóval, azt a helyszínen tartja-e, megfelelõen vezeti-e, sor került-e a szigorú számadás alá vonására.

Gyakori hibának számít, hogy egyes tételeket nem ütnek be a pénztárgépbe, vagy megszakítják a nyugtát. A legtöbb szabálytalanságot a kávézókban, kocsmákban, vendéglátóhelyeken tapasztalják az ellenõrök - közölte az adóhatóság az MTI érdeklõdésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!