2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
MKB-ügylet: a banki felvásárlások leginkább a kis cégeknek kedvezhetnekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-29 13:43:52
Címkék: Bihari hírek, mkb
Az állam vásárolja meg az MKB Bankot bajor tulajdonosától, 55 millió eurót fizet a részvények csaknem száz százalékáért. Ezzel tovább nõ a hazai bankrendszerben a magyar tulajdon aránya, ami Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint kedvezõ a hitelezés szempontjából. Orbán Viktor kormányfõ korábban azt mondta: az a gazdaságpolitika egyik kiemelt célja, hogy a bankrendszer nagyjából fele magyar kézben legyen.

Hamarosan nem csak a nevében lesz magyar az MKB Bank. A kormány ugyanis 55 millió euróért, vagyis nagyjából 16 és fél milliárd forintért megvásárolja a jelenleg német tulajdonban lévõ pénzintézetet. A Bayerische Landesbank ugyanakkor elengedi az MKB 270 millió eurós, azaz 81 milliárd forint körüli tartozását. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik.

A bank eladó volt, az Európai Bizottság döntése alapján 2016-ig kellett értékesítenie a bajor tulajdonosnak. Ez egy országos fiókhálózattal rendelkezõ, mûködõképes bank, így lehetõség van arra, hogy az MKB megvásárlásán keresztül a magyar kormány a hitelezési aktivitást erõsíteni tudja – magyarázta a Híradónak Varga Mihály.

Az MKB megvásárlása része annak a kormányzati szándéknak, amely azt célozza, hogy a Magyarországon mûködõ bankok legalább fele magyar tulajdonba kerüljön. Ennek részeként vásárolta meg a Takarékbank meghatározó hányadát az állami Magyar Fejlesztési Bank.

Elemzõk szerint a külföldi bankok a válságot követõ években több mint ezermilliárd forint forrást vontak ki Magyarországról, vagyis ennyivel kevesebb hitelt nyújtottak a magyar vállalkozásoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ez is alátámasztja a magyar bankrendszer kiépítésének fontosságát.

A Híradónak nyilatkozó szakértõ szerint a külföldi bankok jelenleg nem, vagy nagyon nehezen, már-már teljesíthetetlen feltételekkel nyújtanak hitelt a kisvállalkozásoknak. Éppen ezért a banki felvásárlásokból leginkább a kis cégek profitálhatnak.

Egyrészt sokkal könnyebben és kedvezõbb feltételekkel tudnak hitelhez jutni, beleértve a Magyar Nemzeti Bank 2,5 százalékos hitellelhetõségét, hiszen a gondot az jelentette, hogy a bankok nehézkesen bírálták el a hiteleket. Másrészt kedvezõbb, gyorsabb bürokrácia nélkül tudnak kedvezõbb feltételekkel forráshoz jutni – mutatott rá Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke. Így tudnak fejleszteni, amivel növelhetik versenyképességüket és új munkahelyeket is teremtenek.

Jelenleg a magyarországi bankrendszer mintegy harmada van magyar tulajdonban. Ezek a pénzintézetek döntõen kisbankok. Az MKB a maga több mint 80 fiókjával mindenhol elérhetõ az országban, így hozzájárulhat ahhoz, hogy felpörögjön a lefagyott hitelezés, fõként a kisvállalkozások számára. A nemzetgazdasági miniszter nem zárta ki, hogy a késõbbiekben, amikor az MKB újra erõs piaci pozícióba kerül, értékesíteni fogják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!