2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nem tart bankcsõdöktõl Varga MihályForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-29 14:41:56
Címkék: Bihari hírek
A devizahiteles mentõcsomag miatt nem kerül veszélybe a magyar bankrendszer, és a pénzintézeteknek eszük ágában sincs kivonulni az országból - mondta a Világgazdaságnak adott, hétfõn megjelent interjújában Varga Mihály.

A miniszter kiemelte, a német tulajdonos vállalta, hogy az átadás elõtt 270 millió eurós tõkeemelést hajt végre a Magyar Külkereskedelmi Bank Zrt.-ben (MKB), tehát a magyar adófizetõknek nem kerül pénzébe az, hogy a bank újra hazai kezekbe kerül.

A magyar állam 55 millió euróért veszi meg a Bayerische Landesbank-tól az MKB 99,9 százalékos részvénypakettjét. Jelezte azt is: reményeik szerint az MKB egy-két éven belül visszanyeri erõs, versenyképes pozícióját, és "így a piaci értékesítésére is lehetõség lesz majd".

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a hazai bankrendszerben is kiderült, egyáltalán nem mindegy, hogy kik a magyarországi bankok tulajdonosai. Kiemelte: a gazdasági válság kitörésekor a külföldi tulajdonú bankok jelentõs forrást vontak ki a hazai bankrendszerbõl, ezzel instabillá tették a hazai pénzügyi rendszert, a bankrendszer hitelezési szintje visszaesett, leállt.

"Ez nem jó a magyar gazdaságnak, szükség van arra, hogy a bankok hitelezzenek, további forrásokat adjanak a vállalkozások fejlesztéseihez, beruházásaihoz. A hazai bankrendszer konszolidációjának egyik nagyon fontos lépése az MKB Bank megvásárlása" - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az MKB eladó volt, az Európai Bizottság döntése alapján 2016-ig értékesítenie kellett a bajor tulajdonosnak.

Az MKB egy országos fiókhálózattal rendelkezõ, mûködõképes bank, lehetõség van arra, hogy megvásárlásával a magyar kormány a hitelezési aktivitást erõsíteni tudja, és ezzel egy versenyképesebb bankrendszerhez járuljon hozzá - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!