2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Csalásfigyelõ szolgálat: így vigyáznak a pénzünkreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-30 10:20:48
Visszük-e magunkkal a bankkártyát nyaraláskor, hol fizetünk vele szívesebben, itthon vagy külföldön? – erre a kérdéssel is foglalkozott a Napközben pénteki adása.

Külföldi nyaraláskor a magyarok inkább készpénzzel fizetnek, míg belföldi utazáskor népszerûbb a bankkártyás fizetés honfitársaink körében – derül ki a CIB Bank idén májusban háromszáz fõ megkérdezésével végzett kutatásából.

A belföldön utazók közel fele, 43 százaléka elsõsorban bankkártyával fizet, míg külföldön ugyanilyen magas a fõként készpénzzel fizetõk aránya. A felmérést végzõ pénzintézet szerint a külföldi bankkártya-használat annak ellenére nem jellemzõ, hogy az számos elõnnyel jár. A plasztik biztonságos, és széles körben elérhetõ fizetési lehetõséget biztosít – teszik hozzá kutatási eredményeik ismertetésében.

Surányi Zoltán, a bank lakossági üzletfejlesztési vezetõje a Napközben pénteki adásában hangsúlyozta, külföldre jobb a fizetõeszköz dombornyomott változatával indulni, ezeket inkább elfogadják, mint a nem dombornyomott vagy elektronikus kártyákat. Hozzátette: azt azért nem mondja, hogy utóbbival nem is érdemes a határon túlra utazni, de az, aki biztosra akar menni, válassza a dombornyomottat.

Fontos érv a bankkártya mellett külföldön, hogy használója számára az árfolyam gyakran kedvezõbb, mint készpénzváltás esetén. Surányi Zoltán szerint elõfordulhat, hogy valaki talál olyan utcai váltót, aki még jobb ajánlatot ad, de még ekkor is elõnyösebb lehet a kártya, mert annak használata biztonságosabb, kényelmesebb – például egy autópálya-kapunál, ahol plasztikkal gyorsabban át lehet jutni. A Kossuth Rádió mûsorának nyilatkozó banki szakember azt is kiemelte, ha valaki elõre váltott készpénzzel fizet külföldön, majd abból esetleg kifut, és a kártyáját ATM-es pénzfelvételre használja, általában csak drágán tud pénzhez jutni. Egy-egy tranzakció akár egy-két ezer forintba is kerülhet.

Abban az esetben, ha idegenek próbálnak visszaélni a bankkártyával, illetve megszerezték a kapcsolódó számla használatához szükséges adatokat, a tulajdonosnak rögtön hívnia kell az adott bank call centerét, és letiltania a fizetõeszközt.  A bank is figyelmeztetheti az ügyfelet. A pénzintézetekben ugyanis csalásfigyelõ szolgálat mûködik, amely a szokásostól eltérõ kártyahasználat, jelentõs összegû vagy a tulajdonos lakhelyétõl nagyon távoli költés esetén jelezhet az ügyfélnek, illetve blokkolhatja a kártyát. Jellemzõen elõbb történik a blokkolás, és ezután próbálják elérni a plasztik tulajdonosát – tette hozzá Surányi Zoltán.

A bankkártyák biztonsági kockázatairól Berkes Gábor, a kancellar.hu címû információbiztonsági oldal szakértõje arra figyelmeztetett, hogy a külföldre indulók jegyezzék fel azokat a telefonszámokat, amelyeket kártyaletiltás esetén tárcsázni kell, valamint tisztázzák bankjukkal, hogy telefonon keresztül miként megy az ügyfél-azonosítás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!